Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da tečni helijum ima supermoći? (VIDEO)

To što helijum nakon što ga udahnemo može da nam promeni boju glasa je samo deo njegove čarolije. Njegove mogućnosti u tečnom stanju su još zanimljivije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici već decenijama znaju da kada se tečni helijum rashladi nekoliko stepeni manje od njegove tačke ključanja (–269 stepeni Celzijusovih) može da promeni svoje osobine, odnosno da radi stvari koje druge tečnosti ne mogu: da se kreće u unutrašnje zidove suda, provlači se kroz pukotine debljine molekula, .

Pogledajte i: Da li baloni napunjeni helijumom zaista mogu da podignu čoveka? (VIDEO)

Džon Bimiš, eksperimentalni fizičar s Univerziteta Alberta u Edmontonu,kaže da „kada spustite čašu s običnom tečnošću na sto, posle nekog vremena tečnost će prestati da se kreće. Međutim, ako spustite čašu sa rashlađenim, tečnim helijumom na sto i vratite sa za milijardu godina, ona će se i dalje kretati“.

Saznajte i: Novo sintetičko jedinjenje može da neutrališe hemijsko oružje za par minuta

Činjenica da helijum ostaje u tečnom stanju i na niskim temperaturama omogućava ovom hemijskom elementu da se sve čestice ponašaju kao jedna, što se naziva Boze-Ajnštajnovim kondenzatom. 

Pogledajte i: Zapanjujuća hemijska reakcija poput magije (VIDEO)

Dualna priroda helijuma omogućava njegovim molekulima da se kreću uz rub čaše, ali ne i da izađu iz nje. Naime, molekuli se vraćaju nazad u čašu sve dok se ne pojavi sila koja će ih povući da izađu. 

Saznajte i: Zašto udisanje helijuma menja boju glasa?

Naučno-istraživački rad koji se fokusira na helijum kao supertečnost do sada je dobio tri Nobelove nagrade, a naučnici očekuju da će u budućnosti otkriti još neka neobična svojstva helijuma.

To što helijum nakon što ga udahnemo može da nam promeni boju glasa je samo deo njegove čarolije. Njegove mogućnosti u tečnom stanju su još zanimljivije.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka