Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nuklearna pitanja: 5 incidenata koji upozoravaju čovečanstvo

Nuklearne katastrofe i pogrešno rukovanje radioaktivnim mašinama i materijalom spadaju u možda i najveće pretnje planeti i ljudskom rodu.

  Izvor: Foto: Wikimedia/Commons

1. „Tri milje“

Na reci Saskvehana u Midltaunu u Pensilvaniji nalaze se ostrvo Tri milje i istoimena nuklearna elektrana. U njoj se 28. marta 1979. godine dogodila nuklearna katastrofa kada se otopilo jezgro reaktora TMI-2, što je izazvalo radioaktivno zračenje.

Katastrofalna poplava u Tbilisiju:Gradom šetaju divlje zveri

2. Podmornica K-19

Nikolaj Vladimirovič Zatajev je bio komandant podmornice K-19, koja je vršila obuke u severnom delu Atlantskog okeana. Nakon što je došlo do curenja na delu reaktora zaduženog za hlađenje, Amerikanci su ponudili pomoć kapetanu, ali je on odbio da se američki ratni brodovi umešaju u incident i naredio je da se sve oružje baci, što je izazvalo radioaktivno zagađenje.

Černobilj, 29 godina nakon katastrofe

Osmoro članova posade je preminulo, a 26-oro je odlikovano.

3. Saragosa

Nakon održavanja jednog akceleratora na klinici umrlo je jedanaestoro pacijenata, a povređeno je najmanje 27-oro. Najčešće je dolazilo do opekotina na koži i zapaljenja unutrašnjih organa i koštane srži. Iz birokratskih razloga, ponovni pregled radioterapijske mašine je odlagan, a kasnije se ispostavilo da njome nije adekvatno rukovano, odnosno da održavanje nije izvedeno pravilno.

Pogledajte i:Život u radioaktivnim predgrađima Johanesburga

4. Fukušima I

Kada je cunami zahvatio područje na kojem se nalazila nuklearna elektrana 11. marta 2011. godine, došli je do nuklearne katastrofe. Posledice su bile takve da je krug od 20 kilometara kvadratnih postao zabranjena zona, a sredina i reljef su, srećom, sprečili da se zagađenje proširi. 

Saznajte i:Bakterije koje se hrane radioaktivnim otpadom – mogućnost ili pretnja?

5. Černobilj

Najpoznatija nuklearna nesreća na svetu odigrala se 26. aprila 1986. godine. Smatra se najvećom nuklearnom katastrofom ikada. Usled eksplozije Reaktora 4, radioaktivni otpad se proširio u atmosferu, tako da su radioaktivni oblaci prekrili celu Evropu. 

Černobilj:Lisica sama sebi napravila sendvič?! (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka