Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Otkrivena „druga Zemlja“!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Naučni tim misije Kepler svemirske agencije NASA je juče objavio vesti o "značajnom otkriću" - "drugoj Zemlji", tj. planeti na kojoj se navodno vidi Zemljina budućnost.

 Izvor: Foto: NASA

Pomoćnik administratora u NASA naučnom direktoratu u Vašingtonu i naučnik iz tima "Novi horizonti" (New Horizons) Džon Gransfeld je rekao na konferenciji za štampu da je otkrivena planeta za koju se može reći da je veoma slična planeti Zemlji.

Gransfeld je rekao da se može reći kako je "prilično blizak rođak Zemlji, odnosno najbliži do sada".

Reč je o otkriću do kojeg se došlo korišćenjem svemirskog teleskopa Kepler, koji se u Zemljinoj orbiti nalazi kako bi tragao za egzoplanetama, planetama izvan našeg solarnog sistema.

Naučnici ističu da je Kepler 452b, kako se zove ta "druga Zemlja", stariji i veći rođak naše planete, koji bi trebao pružiti mogućnost za shvatanje i razumevanje Zemljinog razvoja.

Ne samo da se nalazi u "idealnoj zoni", u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na "stariju sestru" našeg Sunca, navela je NASA.

Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2015:07:20 15:36:40
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Drugim rečima, ova egzoplaneta, koja se nalazi na 1.400 svetlosnih godina od nas, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

"Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije", kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

"Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete", dodao je on.

"U ovom trenutku Kepler 452b verovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije", naveo je Kaldvel.

Praćenje egzoplanete biti će pokrenuto 2017. godine, a poseban fokus praćenja će biti na istraživanju naseljivosti.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2015:07:21 13:44:17
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Svemirski teleskop Kepler lansiran je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mlečni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć.

Taj "lovac na planete" je do sad pronašao više od 1.000 novih svetova.

Urednik TechCrunch-a Majk Bučer poručio je putem Twitter-a da je "druga Zemlja" već pronađena: reč je o planeti Kepler 452B, udaljenoj od nas 1.400 svetlosnih godina.

Izvor: Mondo (Tanjug)

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka