Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Da li nam je poljubac urođen ili smo to samo naučili od drugih?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Jeste li znali da polovina svetske populacije ne pokazuje ljubav i naklonost poljupcem?

Izvor: Foto: Profimedia

Strastveni poljubac nije tako univerzalan kao što se misli - od 168 kultura, jedino 46 posto poznaje ljubljenje u romantičnom smislu, zaključak je studije objavljene u magazinu "Američki antropolog".

Saznajtezašto se ljubimo

Francuski poljubac razmenjuje se u svim ispitivanim zemljama Bliskog istoka i u sedam od deset evropskih država. U Aziji, s druge strane, skoro trećina ili 10 od 27 zemalja ne poznaje strastveni poljubac. Takođe, narodi u subsaharskoj Africi, Novoj Gvineji i Amazoniji ne ljube se kao mi, a za pripadnike plemena Mehinaku u Brazilu sam čin je čak odvratan!Na osnovu ovih podataka, naučnici su utvrdili da ljubljenje nije u našim genima, već ga je kreirala zapadna civilizacija. Kao naučeno ponašanje, prenosi se sa generacije na generaciju, pa se ljudi iz razvijenijih društava ljube češće.

Pogledajte:Ljubav, najlepši način da srušimo predrasude (VIDEO)

Ova studija protivreči prethodnoj koja je tvrdila da je strastveni poljubac skoro univerzalan, tvrdeći da ga 90 posto sveta upražnjava. Sadašnji istraživači prethodnu grešku objašnjavaju zapadnjačkim etnocentrizmom.

Izvor: RTV

Najnovije

Priroda

Nauka