Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko stabala se nalazi u Amazoniji?

Možete li da pretpostavite koliko različitih vrsta drveća i njihovih stabala živi u najvećim i najvlažnijim tropskim šumama na svetu?

  Izvor: Foto: Profimedia

Šume Amazonije obuhvataju površinu od približno 5.438.975 kvadratnih metara i prostiru se preko devet država Južne Amerike. Ovo je jedna od regija s najraznovrsnijim biljnim i životinjskim svetom, s više od 400 novootkrivenih vrsta samo tokom 2010. godine. Koliko tek onda stabala živi u ovom ekosistemu?

Kako je pokazalo istraživanje u kojem je učestvovalo više desetina biologa, Amazonija je dom približno 390 milijardi stabala, među kojima se nalazi 16.000 različitih vrsta drveća.

Pogledajte:Svetske šume nestaju sve brže

Ovo drveće igra vitalnu ulugu u globalnom ekosistemu. Amazonija je odgovorna za 17 procenata svetske kopnene proizvodnje ugljenika. Međutim, relativno mali broj od pomenutih 16.000 vrsta igra značajnu ulogu u skladištenju ugljenika. Prema nedavnom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nature Communications, samo jedan procenat od svih vrsta koje žive u šumama Amazonije je odgovoran za 50 procenata skladištenja ugljenika.

Sposobnost drveća da „sisa“ ugljenik iz atmosfere ih čini značajnim zaštitnikom od daljih klimatskih promena, što objašnjava zbog čega je Kina nedavno počela da sadi „Zeleni Veliki zid“. Naime, Kina je od 2008. godine zasadila 32 miliona ari novih šuma, čime je nadomestila smanjenje skladištenja ugljenika nastalo krčenjem tropskih šuma, koje ponovo raste.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka