Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje najveća potraga za vanzemaljcima ikada!

Ruski preduzetnik Jurij Borisovič Milner uložiće 100 miliona dolara kako bi u deceniji pred nama naučnici pokušali da pronađu život van Zemlje, a podržao ga je slavni Stiven Hoking.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Milner, fizičar i uspešni biznismen, već izdvaja tri miliona dolara godišnje na jednu nagradu iz oblasti fizike, a sada je spreman da postane čovek koji će najviše uložiti u (dosad bezuspešne) napore da se kontaktira život koji nije sa ove planete.

Istraživanje: U šta ljudi više veruju – u duhove i vanzemaljce ili u Boga?

"Imamo odgovornost i moramo da bez prestanka tragamo. To je nešto što stalno mora da se odvija u pozadini. To je najveće pitanje. Moramo da slušamo", rekao je Milner.

Novac će biti uložen u novi program Breaktthrough Listen, koji bi trebalo da nasledi program SETI, a podržali su ga čuveni naučnici Stiven Hoking i Frenk Drejk.

Novi program će na raspolaganju imati mnogo više resursa, ljudi, opreme i vremena na najvećim teleskopima na svetu nego bilo koji sličan program pre njega. Naučnici kažu da će pokriti "deset puta više neba", da će skenirati pet puta više radio-talasa i do sto puta brže.

Author: Ted S. Warren Description: FILE - This is a Saturday, June 16, 2012 file photo of Physicist and best-selling author Stephen Hawking appears in Seattle. Hawking was taking part in the Seattle Science Festival Luminaries Series. Physicist Stephen Hawking has dropped plans to attend a major conference in Israel in June, prompting criticism Wednesday May 8, 2013 from Israeli officials who believe he has joined a boycott organized to protest Israel's treatment of the Palestinians (AP Photo/Ted S. Warren) Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2013:05:08 14:32:53
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Stiven Hoking Foto: AP Photo/Ted S. Warren

Hoking, koji ima savetodavnu ulogu u ovom projektu, rekao je da će osim novih podataka, za ovaj program značajnoe biti i nove mogućnosti za njihovu obradu.

Ipak, Hoking je rekao da, ukoliko čovečanstvo otkrije vanzemaljski život, ne bi trebalo da pokuša da ih kontaktira, jer bi to moglo da bude opasno.

Pročitajte: Kosmolog objašnjava kako bi vanzemaljci zaista mogli da izgledaju

"Možda negde u kosmosu inteligentan život gleda ova naša svetla i svestan je šta to znači... Nema većeg pitanja. Vreme je da se posvetimo otkrivanju odgovora - potrazi za životom van Zemlje. Mi smo živi. Mi smo inteligentni. Moramo da znamo", rekao je Hoking.

Dugogodišnji istraživač na programu SETI i profesor sa Univerziteta u Kaliforniji Den Vertimer je rekao da je Milnerov potez potpuno neočekivan.

"O ovome nikada nismo ni sanjali", rekao je Vertimer.

Milner je najavio da će organizovati takmičenje sa nagradnim fondom od milion dolara, preko koga će pokušati da prikupi poruke koje bi čovečanstvo poslalo u svemir u slučaju kontakta.

Otkriven neočekivan izvor misterioznog "vanzemaljskog" signala

Kako je rekao Vertimer, trećina Milnerovog novca će biti upotrebljena na iznajmljivanje termina, trećina će biti upotrebljena za razvoj i izradu nove opreme, a trećina za angažovanje studenata i astronoma.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Jurij Borisovič Milner Foto: Reuters/Stephen Lam

"Nama nikada nije dovoljno vremena na teleskopima. Jurij to može da reši jednim potezom olovke", kaže ugledni profesor Frenk Drejk.

Za sada će biti zakupljeno vreme u Robert C. Bird Grin Benk teleskopu u SAD i CSIRO Parks opservatoriji u Australiji, koji imaju problema sa budžetom. Milner će preuzeti na sebe 20 odsto obaveza, a zauzvrat traži 20 odsto vremena u opservatoriji.

Program SETI, koji je svojevrsna prethodnica Milnerovom programu, godišnje dobija manje od dva miliona dolara, a poslednju značajnu novčanu injekciju dobio je devedesetih godina prošlog veka.

"U jednom danu će naš projekat moći da prikupi više podataka nego što drugi programi urade za godinu dana", rekao je Milner.

Svi podaci će biti javno dostupni, a sav softver koji bude razvijen biće otvorenog koda i besplatan za korišćenje.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka