Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li koje je boje ogledalo?

Ima li ogledalo uopšte boju?

  Izvor: Foto: Profimedia

Istorija ogledala započinje verovanjem u čaroliju, budući da su ljudi u prošlosti smatrali da je njihov odraz u vodi rezultat delovanja magičnih sila. U antičko doba nastaju ogledala od poliranih komada metala, najčešće bakra i bronze, ali i srebra i zlata. Nakon što je počelo da se izrađuje staklo, ono postaje osnovni materijal u stvaranju ogledala, a na staklenu bazu nanošen je završni sloj od metala.

Pogledajte i: Šta životinje vide u ogledalu?

Kasnije su tehnike obrade stakla i metala postale sofisticiranije – a samim tim i odraz u ogledalu postaje sve jasniji. Tokom 15. veka, majstori staklarstva s ostrva Murano u neposrednoj blizini Venecije stvorili su svetski poznatu manufakturu ogledala. Njihova tehnika izrade bazirala se na postavljanju tankog sloja metala na zadnju stranu glatkog komada stakla.

Čista magija: Umetnost pravljenja neonskih svetala (VIDEO)

Mnogi bi možda pomisilili da je ogledalo srebrne boje. Međutim, ono poprima boju predmeta koji se u njemu ogleda. Savršeno ogledalo ima spekularnu refleksiju, što znači da svu svetlost reflektuje u jednom pravcu. 

Pogledajte i: Našao majmun stari ogledalo neko...

Spekularna refleksija reflektuje, odnosno odražava bilo koji predmet koji se nađe ispred ogledala, ali većina ogledala koja nas okružuje nije savršena, pa odraz koji daju često ima primese zelenkaste boje ili čini da predmeti izgledaju veći nego što jesu. 

Ima li ogledalo uopšte boju?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka