Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte čoveka koji svaki dan proživljava 14. mart 2005. godine

Svakog dana, VIlijam O. budi se i živi misleći da je uvek isti datum i, kao da to nije dovoljno da njegov život učini neobičnim, posle 13.40 počinje da gubi sve nove informacije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pacijent kojeg su na Univerzitetu u Lesteru predstavili samo kao Vilijama O, svakog dana iznova živi 14. mart 2005. godine. On se svakog jutra budi uveren da je upravo taj datum, da još uvek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled.

Doktor Džerald Burdžis smatra da je ovaj slučaj jedinstven u svetu na polju amnezije i ističe da se Vilijam seća svakog detalja do 13 sati i 40 minuta tog dana, a potom se, žargonski rečeno, njegov mozak jednostavno „resetuje“ jer nove informacije može da čuva tek 80 minuta. 

Tajna pamćenja: Zašto ne možemo da zaboravimo bolne uspomene?

„Kako bi normalno funkcionisao, supruga ga svakog jutra podseća da upali računar i pročita sve zadatke koje mora taj dan da obavi, kao i da se podseti svih potrebnih informacija“, napisao je Burdžis, koji je odbacio optužbe da Vilijam lažira bolest, prenosi Leicester Mercury

Burdžis je objasnio da s pacijentom radi već punih deset godina i da ne postoje šanse da se Vilijam pretvara. Dodao je da smatra da je kod 38-godišnjeg muškarca problem taj što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, što rezultuje time da njegov mozak nije u stanju da stvori nova sećanja. 

Pogledajte i: Dugoročno pamćenje možda se ipak ne čuva u sinapsama

Vilijamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu da prebace informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje (ovaj fenomen prikazan je u mnogim popularnim filmovima kao što je, na primer, „Memento“), ali se istorija bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti. 

Saznajte i: Psiholozi otkrili sjajan trik za poboljšanje memorije (VIDEO)

Na primer, Vilijam nikada nije pretrpeo udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već se samo nagađa šta je uzrok stanju u kojem se danas nalazi. 

Pogledajte i: Da li mozgalice zaista poboljšavaju memoriju?

Burdžis je jedino uspeo da utvrdi da kod Vilijama problemi počinju neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je to uzrok njegovih patnji. 

Izvor: Dnevnik

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka