Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija neobične bolesti spavanja u kazahstanskom selu

Sećate li se priče o „Uspavanoj dolini“, seocetu Kalači, u kojem je preko stotinu ljudi spavalo danima iz neobjašnjivog razloga?

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Stanovnici Kalačija nekad su i danima spavali, zbog nakupljanja tečnosti u mozgu, a primećivali su i vrtoglavicu, umor, probleme s pamćenjem i u nekim slučajevima, halucinacije.

Isključene su sve virusne i bakterijske infekcije, ali u tom području nisu pronađeni nikakvi toksini koji bi objasnili ovu neobičnu pojavu.

Međutim, stanovnici Kalačija su tvrdili da uzrok leži u obližnjim rudnicima uranijuma, a ispostavilo se da su njihove pretpostavke tačne.

Uspavana dolina u Kazahstanu: Nepoznata bolest utiče na mozak meštana (VIDEO)

Uzrok bolesti je gas radon, koji se iz rudnika probio do površine i polako trovao meštane Kalačija. To je bezbojni gas bez mirisa i ukusa, a veruje se da udisanje može izazvati rak pluća, prenosi "Dejli mejl". Lokalne vlasti razmatraju opcije preseljenja čitavog sela jer smatraju da je nemoguće ukloniti gas iz područja u kojem se pojavio. Iako nivo radijacije u samim rudnicima nije dovoljno visok da bi bio opasan, ozbiljno šteti ljudima.

Profesor Leonid Rikhvanov s Odseka za geoekologiju i geohemiju proglasio je rudnike krivim za čudne simptome kod stanovnika: "Zbog rudnika su ispod zemlje napravljene prostorije koje su se polako punile vodom čiji se nivo polako podizao i gurao džepove gasa prema površini. Radon ima otrovni učinak koji tera osobu u stanje slično snu, a potom osoba stvarno i zaspi".

Pogledajte: Šta bi bilo da ne moramo da spavamo?

“Eliminisali smo virusnu i bakterijsku zarazu, ali i radijacijsku bolest. Takođe, nismo pronašli dokaze toksičnih hemikalija zakopanih u tlu za koje su meštani tvrdili da postoje."

Gotovo svaka peta osoba od 600 meštana Kalačija patila je od pomenutih simptoma.

Naučnici su pojačali istraživanje nakon što su se stanovnici žalili da situacija postaje sve gora. Stanovnica Kalačija Alsu Šjaledeva kazala je: "Strahujemo da ćemo jednog dana svi zaspati", a Igor Samusenko, čiji sin boluje od iste bolesti, dodao je: "Prvo normalno trčkara okolo, a zatim odjednom uspori i počinje da posrće. Kad okrene glavu, oči mu ostanu usredsređene na ono što je gledao. Kad ga pokušate probuditi, izgleda kao da to i sam pokušava, ali ne polazi mu za rukom".

Otkrijte: Koja životinja spava najduže?

Ljubov Belkova bila je prvi zabeleženi pacijent koji je patio od ove bolesti u aprilu 2010. Lekari su u početku govorili da je reč o ishemijskom moždanom udaru, ali tada su i kod njenih komšija zabeleženi isti simptomi.

Svaki deseti stanovnik kazahstanskog sela Kalači neočekivano je zaspao usred bela dana - a neki se nisu budili nekoliko dana. Šta bi moglo biti uzrok ovog neobičnog stanja?
Izvor: YouTube

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka