Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćemo li zaista uskoro komunicirati telepatski?

Mark Zakerberg, osnivač društvene mreže „Fejsbuk“, predviđa da ćemo u budućnosti moći da razmenjujemo misli telepatski – kao što danas šaljemo mejlove. Šta o tome misle neurolozi?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada su Zakerberga upitali kako će „Fejsbuk“ izgledati u budućnosti, on je odgovorio: „Verujem da će ljudi jednog dana uz pomoć tehnologije moći jedni drugima da šalju svoje misli. Dovoljno je da samo pomislite na nešto, a vaši prijatelji će to moći da dožive kao lično iskustvo. Nekada smo samo pisali poruke, a sada razmenjujemo fotografije. U budućnosti će video-snimak biti važniji i od fotografije. Virtuelna realnost će nadmašiti i video-zapis u budućnosti – sva iskustva, čulna i senzitivna, delićemo međusobno.“

Testirajte um: Kako da prevarite svoj mozak

Tehnički je moguće da pročitamo nečiji um, kao i da steknemo utisak o tome šta ta osoba misli, smatra Kristofer Džejms, profesor biomedicinskog inženjeringa Univerziteta u Vorvikširu. Ipak, ovo je moguće samo uz korišćenje posebnih elektroda koje su čitači mentalnih signala. Da bismo dekodirali celokupno iskustvo, neophodno je da se sve mentalne operacije dekodiraju istovremeno, što bi se moglo postići ako bi se elektrode postavile na nekoliko različitih mesta.

Psihološki fenomeni: Zašto doživljavamo "deža vi"?

Endru Švarc, neurobiolog s Univerziteta u Pitsburgu, smatra da je osnovna prepreka u telepatskoj komunikaciji to što misao kao pojam nije precizno definisana. Zato nam je teško da misao dekodiramo, jer je često mešamo sa činom i namerom. 

Bilo je nekoliko pokušaja da se misli pošalju putem elektroda od jednog mozga do drugog, ali reč je bila o prilično prostim mislima.

Pogledajte i: Zašto naš mozak ne može da se nosi sa 21. vekom?

Zato, slažu se naučnici, Zakerbergova ideja neće moći da se ostvari u skorijoj budućnosti. Da li biste želeli da na takav način razmenjujete misli i iskustva?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka