Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Jesu li pomorandže zaista narandžaste?

Autor Jelena Davidović
Autor Jelena Davidović

Na prvi pogled, ovo deluje kao banalno pitanje, ali se ispostavlja da je priča o pomorandžama složenija nego što se čini...

Izvor: Foto: Profimedia

Pitanje kako je pojedino voće dobilo naziv ostaje misterija, mada nam se čini da dileme nema kada su pomorandže u pitanju. Mnogi bi pomislili da je ovo voće dobilo naziv po svojoj boji, ali je to česta zabluda. Zapravo, boja između žute i narandžaste je imenovana tek 300 godina nakon što se ovo voće proširilo evropskim kontinentom. 

Pogledajte i: Jabuka, zdravo voće koje u sebi krije jak otrov

Postoji mišljenje da sama reč "pomorandža" potiče od sanskritske reči naranja –  što znači miris. Iako je ova voćka ove narandžaste boje, kora pomorandže, posebno ako raste u toplijim krajevima, zapravo je zelena

Nasuprot uvreženom mišljenju, zelene pomorandže nisu nezrele. Ukoliko se pitate odakle potiče zelena boja njene kore, odgovor se krije u hlorofilu koji nestaje kada se ova voćka izloži nižoj temperaturi. 

Smeđe tačkice na površini ukazuju na to da je pomorandža kvalitetna, piše sajt BellyBites.

Zelene pomorandže, dakle, mogu da poprime narandžastu boju u „netropskim“ sredinama, kada dugo ostanu na grani i budu izložene nešto hladnijem vremenu. Štaviše, po nekim izvorima, ako se dugo ne beru, one mogu da promene boju i po nekoliko puta, u zavisnosti od temperature, navodi britanski Telegraf.

Saznajte i: U čemu je razlika između voća i povrća?

S druge strane, u južnoameričkim zemljama i onim koje se nalaze u tropskom pojasu, pomorandže ostaju zelene tokom cele godine. U Sjedinjenim Američkim Državama one sazrevaju u proleće, ali se dešava da pozelene tako što od listova apsorbuju hlorofil. 

Pogledajte i: Zašto treba da jedemo ružno voće i povrće? (VIDEO)

Problem je što većina ljudi smatra da zeleno voće nije zrelo, pa se čak u nekim zemljama pomorandže veštački boje u narandžasto kako bi se lakše prodale. Ponekad se izlažu etilenskom gasu koji razlaže hlorofil ili se izlažu niskim temperaturama, dok se u nekim slučajevcima mažu određenom vrstom voska. Previše muke ni oko čega.

Najnovije

Priroda

Nauka