Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaču li žene zaista više od muškaraca?

Nobelovac Tim Hant je rekao: "Kada je žena u laboratoriji, dese se tri stvari: zaljubite se u nju, onda se ona zaljubi u vas i kada je kritikujete ona plače." Treća tvrdnja jeste preterana, ali je takav stav naterao ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Brojne studije pokazuju da žene plaču više od muškaraca. Ipak, razlog tome nije to što ne mogu da podnesu kritiku, već sinteza nekoliko faktora, kako bioloških, tako i socijalnih.

Žene, u proseku, plaču između dva i pet puta mesečno, što je tri ili pet puta više od muškaraca. Ivan Nikliček, Lidija Temošok i Ada Vingerot s Univerziteta u Tilburgu kažu da su muškarci hrabriji, racionalniji, dok su žene emotivnije. Sve u svemu, njihovo istraživanje je pokazalo da muškarci i žene često plaču iz istih razloga: smrti voljene osobe, raskida ili nostalgije. Ipak, žene češće plaču zbog sitnica, a muškarci od sreće.

Japan: "Naki sumo", tradicionalno takmičenje beba u plakanju

Profesor Randolf Kornelijus s koledža "Vasar" smatra da žene u slobodno vreme žele da rade ono što u njima izaziva "emotivne erupcije". Takođe, oba pola uživaju u različitim stvarima.

Saznajte i: Kako je devojčica s najpotresnije ratne fotografije oprostila

Još je Čarls Darvin došao do zaključka da je plakanje manje uobičajeno u zapadnim kulturama i da Amerikanci, uključujući oba pola, plaču jednako kao Mađari.

U 37 zemalja na svetu, žene plaču više od muškaraca. Ova činjenica je posledica i biološkog faktora, tj. nivoa hormona koji se razlikuju u muškom i ženskom organizmu.

Pogledajte i: Imaju li šimpanze moralni kompas?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka