Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto roditelji sami sebe nazivaju mamom i tatom?

Istog trenutka kada u kuću stigne beba, mnogi roditelji momentalno svoja imena zamene rečima "mama" i "tata". Stručnjaci objašnjavaju ovu neobičnu pojavu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Umesto da otac kaže:"Pozvaću Jovanu", reći će:"Pozvaću mamu."

Zašto joj se ne obraća po imenu i zašto mladi roditelji u najvećem broju slučajeva o sebi govore u trećem licu i nazivaju se mamom i tatom?

Saznajte i: Koja muzika blagotvorno deluje na razvoj dečijeg mozga?

Iako o ovoj temi ne postoji nijedno formalno istraživanje, Lisa Pelerin, profesorka sociologije na Univerzitetu u Indijani, smatra da se roditelji u odnosu prema deci postavljaju kao jezički treneri.

"Oni koriste one termine koje bi želeli da koriste njihova deca."

Reči "mama" i "tata" su lake za izgovor zato što se zasnivaju na ponavljanju dva sloga, a ove reči slično zvuče i u nekim drugim jezicima. 

Pogledajte i: Kako je moguće da se dečak koji je 42 minuta proveo pod vodom danas oseća dobro?

"Roditelji ne koriste zamenice 'ja', 'ti' ili 'ona' zato što su previše apstraktne i zbunjuju decu", kaže Emi Titnik, specijalista za mentalno zdravlje dece na Univerzitetu u Pitsburgu.

Uz to, deca do druge ili treće godine ne razumeju zamenice, a prva zamenica koju usvoje jeste "ja". Oko pete godine starosti, deca i dalje svoje roditelje oslovljavaju s "mama" i "tata", ali znaju da njihovi roditelji imaju imena, kaže Pelerinova.

Saznajte i: 9 zanimljivosti o ljudskom telu

Deci je teško da razumeju da jedna osoba ima dva različita imena - ona je i mama i Jovana. U trenutku kada dete usvoji ovo znanje, tako roditelji ispred dece vremenom počinju jedno drugom da se obraćaju po imenu. 

Nije retka pojava da se neka deca, bez obzira na godine, roditeljima uvek obraćaju sa mama i tata.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka