Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su masovne ubice nužno i psihopate?

Imena nekih od najpoznatijih masovnih ubica u istoriji većina povezuje sa psihopatijom, ali naučnici veruju da o tome ne treba tako olako donositi sud...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sam termin "psihopata" se često pogrešno shvata, pa se često mnoge masovne ubice svrstavaju u ovu kategoriju iako u nju po svojim osobinama ne spadaju. Takav slučaj je i sa Džejmsom Holmsom i Džeredom Lafnerom. Dvadesettrogodišnji Lafner, koji se izjasnio kao kriv za pokušaj ubistva Gabrijele Gifords, kada je ubio šestoro ljudi i ranio trinaestoro, leči se od shizofrenije. Holmsovi advokati zasnovali su svoju odbranu na činjenici da njihov klijent pati od mentalne bolesti, ali da još nisu utvrdili o kojoj se bolesti tačno radi.

Stereotipi o psihičkim bolestima: Naučnici kao ludi genijalci

Ipak, ne postoji nijedan dokaz da su ubice istovremeno i psihopate. Prema definiciji, psihopata je osoba kojoj nedostaje saosećanje, odnosno ne oseća krivicu niti kajanje, niti se libi da bude agresivna i nasilna kako bi dobila ono što hoće. Psihopate su uglavnom neodgovorne, egocentrična, harizmatične i vešte u manipulaciji.

Pogledajte i: Najzanimljivljiji eksperimenti u istoriji psihologije

S druge strane, pacijenti poput shizofreničara žive u svom svetu i skloni su halucinacijama. 

"Masovne ubice definitivno nisu zdrave," kaže Luis Šlezinger, forenzički psiholog s koledža "Džon Džek" u Njujorku. "Ali kada dobro pogledate u Holmsa, na osnovu njegovog ponašanja ćete shvatiti da se ne uklapa u profil psihopate."

Iako se psihopate nasilno ponašaju, to ih ne čini ubicama. 

"Mračni turizam": Zašto nas fasciniraju ubice i ubistva?

Forenzički psihijatar Majkl Verner smatra da psihopate ubijaju iz specifičnih razloga: finansijskih ili seksualnih pobuda ili da bi iz misli potisnuli neki drugi zločin, piše LiveScience. Kada je reč o masovnim ubicama, njihov motiv se često povezuje sa osećanjem neuspeha i odbijanja. Takođe, masovne ubice ubijaju iz različitih razloga; bes, ljutnja, nezadovoljstvo i ozlojeđenost su samo ‭od njih. 

Ipak, masovne ubice s mentalnim poremećajima jesu u manjini. Oni uglavnom pate od ozbiljnih promena raspoloženja, depresije, psihoze i specifičnih oblika shizofrenije. 

Saznajte i: Naučnici rešili ubistvo koje se dogodilo pre 430.000 godina

Zanimljiv je podatak da su masovne ubice najčešće muškarci, a oni su čak devet puta skloniji ubistvu od žena, što je posledica višeg nivoa testosterona, kaže forenzički psihijatar dr Daglas Mosman. Naučnici ovaj podatak vezuju za detinjstvo, jer se dečaci uglavnom vaspitavaju tako da ne pokazuju emocije, ali i da na nepravdu uvek reaguju. Ipak, veoma je teško objasniti psihičke poremećaje iako su utvrđeni njihovi koreni. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka