Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala krvava istorija berberskog zanata

Ukoliko ste mislili da su berberi oduvek koristili brijače samo za brijanje, prevarili ste se...

 Izvor: Foto: Profimedia

Početke berberskog zanata vezujemo za staroegipatsku kulturu, u kojoj su berberi uglavnom bili sveštenici čiji je glavni zadatak bio da zle duhove drže dalje od ljudi. Tada se verovalo da šišanje i brijanje sprečavaju demone da zaposednu telo.

Kasnije, kod starih Grka, berberski zanat se razvija i zadobija karakteristike kakve mi danas vezujemo za ovaj pojam. Ove zanatlije su muškarcima sređivale frizure, brijale bradu i odobravale tračarenje. Kod starih Rimljana, poseta berberinu bila je deo svakodnevnice. 

Pogledajte i: 5 neverovatnih činjenica o sićušnim stanarima ljudskog tela

S druge strane, katolička crkva je verovala da operacije skrnave hram Svetog duha, odnosno telo, pa je nakon tri konzilijuma (1163, 1179. i 1215. godien) odlučeno da se sveštenicima i monasima zabrani praktikovanje medicine uprkos njihovom odličnom znanju u tom polju. U tom periodu, berberinima je poveren zadatak stavljanja pijavica i obrezivanja. 

Saznajte i: Priča o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

Berberi su, dakle, izvodili medicinske zahvate poput bušenja lobanje radi lečenja mentalnih oboljenja, odstranjivna udova i tako dalje. 

Ipak, jedan od najradikalnijih berberskih zahvata tokom srednjeg veka bilo je "puštanje krvi". Malim žiletom berberin bi zasekao venu i pusti krv da teče u specijalnu posudu. Berberi bi te posudice ispunjene krvlju držali u izlozima svojih radnji kako bi ljudi znali da izvode ovaj zahvat. Nered bi čisitili belim zavojima, koji bi se potom prali i sušili kako bi bili spremni za sledeću upotrebu.

Pogledajte i: Da li čokolada produžava ili skraćuje život?

U skladu s procedurom puštanja krvi, nastao je i simbol berberina crveno-bela šipka: bela boja simbolizuje samu proceduru, dok crvene pruge predstavljaju krvave zavoje. Kugla na vrhu šipke, veruje se, predstavlja činiju punu pijavica, dok mesingani deo na kraju šipke simbolizuje činijicu u koju je krv oticala. Neke berberske šipke imaju i plavu prugu, koja simbolizuje vene. 

Znate li zašto su vene plave ako je krv crvena?

Iako je berberski zanat danas potpuno drugačiji, u Americi se ova šipka i dalje koristi kao simbol njihovog zanata.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka