Naučnici su istraživali kako konzumiranje čokolade utiče na sveukupno zdravlje, a pre svega na rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i smrt od srčanog udara.
Istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta u Aberdinu pokazalo je da ljudi koji jedu čokoladu imaju za 11 odsto niži rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti nego što je to slučaj s onima koji su isključili tu poslasticu iz svog jelovnika.
Pročitajte: Da li je bela čokolada stvarno – čokolada?
Dakle, iako je čokolada dugo izaziva rasprave među naučnicima, sad je zvanično potvrđeno ono što smo priželjkivali: ako jedemo čokoladu, živećemo duže.
Oni koji konzumiraju čokoladu su za devet odsto manje primani u bolnicu zbog srčanih oboljenja, a 23 odsto su imali smanjeni rizik od infarkta, čak i kad se uzmu u obzir ostali faktori.
Za zdrav život - unosite dnevno do 100 grama čokolade, predlažu autori studije.
Saznajte: Zašto ne možemo da odolimo čokoladnoj torti?
U ovom obimnom istraživanju učestvovalo 25.000 muškaraca i žena, od čega je 21.000 bila punoletna. Na osnovu istraživanja o uticaju načina ishrane na dugoročnu zdravstvenu sliku, došlo se do zaključka da izbacivanje čokolade iz jelovnika neće smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja ili smrti od srčanog udara.
Na iznenađenje istraživača - oni koji su dnevno unosili od sedam do 100 grama čokolade bili su mršaviji, imali bolji odnos telesne mase i mišića, normalan krvni pritisak, u manjem procentu su imali dijabetes i lakše su obavljali svakodnevne fizičke aktivnosti.
Želite Nobelovu nagradu? Jedite više čokolade!
Izvor: Newsweek