Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su neke kockice leda providne, a neke ne?

Ukoliko pravite led kod kuće, sigurno ste primetili da nisu sve kockice jednako providne. Zašto je to tako ako su sve nastale smrzavanjem bistre vode?

  Izvor: Foto: Thinkstock

Kako bi sve kockice bile kristalno providne, obično se savetuje da se voda prvo prokuva ili da se koristi destilovana voda. Ipak, ni ova dva saveta nisu garancija da će vaše kocke leda biti savršene, poput onih u restoranima ili kafićima. Razlog tome je što led samo delimično zavisi od čistoće vode koju ste koristili. U čemu je tajna?

Pogledajte i: Da li znate kojom metodom pingvini tope led? (VIDEO)

Sipajte vodu iz česme u čašu. Potpuno je providna, zar ne? Šta se onda dešava kada istu tu vodu sipate u posudu za pravljenje leda, pa kockice koje dobijete izgledaju kao da je neko u svaku od njih ubacio po mali oblak.

Rešenje ove misterije krije se u temperaturi vode. Mnoge nečistoće koje se nalaze u vodi iz česme se rastvaraju na sobnoj temperaturi -  što je voda toplija, to se više supstanci u njoj može rastvoriti. Na primer, da bi se šećer rastvorio, nije neophodno da voda bude topla, ali toplota vode utiče na brzinu njegovog rastvaranja. 

Saznajte i: Kako je nastao prvi sladoled na štapiću?

Slična je situacija i s procesom pravljenja leda. Kako se voda hladi, tako se i sve rastvorene supstance u njoj odvajaju od tečnosti i postaju vidljive golim okom. 

Ipak, na ovo objašnjenje se nadovezuje još jedno pitanje: zašto se sve sustance nalaze baš u središtu kockice leda? Odgovor leži u procesu kristalizacije, jer se voda smrzava od ivica kaunutra, pa na kraju sve supstance iz vode ostaju koncentrisane u sredini kockice. 

Pogledajte i: Vrela lava protiv ledenog snega (VIDEO)

Kada je reč o samim supstancama, reč je o organskim materijama poput fluora i kalcijuma. Zagrevanje i pročišćavanje će vam pomoći da se rešite nekih od njih, pa će samim tim i kockice leda biti kristalnije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka