Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Najzanimljivije izložbe u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Posetioci Prirodnjačkog centra koji će biti otvoren 29. juna imaće priliku da vide neverovatne postavke, a mi vam otkrivamo u kojim ćemo to sadržajima uživati istražujući svet prošlosti i prirode.

 Izvor: Foto: Facebook/Prirodnjački centar Svilajnac

Izložba praistorije smeštena je u centralnom delu zgrade. Paleonotološku postavku čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na originalne fosile.

Izložba „Svet minerala i stena“ predstavlja minerale i stene od koih je izgrađena naša planeta. Pored minerala i stena koji su karakteristični za Srbiju postavka sadrži i primerke veoma retkih minerala što je čini ekskluzivnom. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral Jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje, a koji po svom hemijskom sastavu odgovara čuvenom Kriptonitu iz Supermenovih stripova.

Izložba "Ribe južnog Jadrana" predstavlja zanimljivu i jedinstvenu postavku riba južnog Jadrana. Jadransko more poznato je kao vrlo bogato vodenim živim svetom i kroz ovu izložbu će taj svet biti dočaran na jedan potpuno inovativan način.

"Vremenski tunel" je jedna od najatraktivnijih izložbi Prirodnjačkog centra Svilajnac i predstavlja postavka nastanka planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka evolucije. Vremenski tunel je zamišljen kao prikaz geološke prošlosti Zemlje od Velikog praska do pojave savremenog čoveka. Napravljen je od specijalnih izložbenih i dizajnerskih tehnika, a sadržaće i originalne eksponate. Ceo prostor tunela pokriven je dioramama koje prikazuju odgovarajuću floru i faunu. Prikazani su i svi bitniji događaji u geološkoj istoriji koji su  uzrokovali  preokrete u razvoju živog sveta.

Izložba ledenog doba „Put fosila“ sadrži eksponate izumrlih sisara (runasti mamut, runasti nosorog, džinovski jelen, pećinski medved, hijena i drugi) koji su tokom poslednjeg ledenog doba živeli na prostranstvima Balkana. Postavka je obogaćena tekstualnim sadržajima i posterima na kojima su rekonstrukcije ovih životinja. Posebnu atrakciju predstavlja replika mamuta urađena prema originalu koji je pronađen u Kikindi.

Izložba „Drvo ili život sam“ prikazuje drvo kao biološki organizam, graditelja najznačajnije životne zajednice na kopnu - šume, neposredno stanište , sklonište i izvor hrane za čitav niz drugih živih bića, ali i kao neodvojivi deo ljudskog života i značajni faktor u razvoju ljudske civilizacije.

Izložba „Biodiverzitet Srbije“ predstavlja bogatstvo flore i faune naše zemlje. Sve vrste su originalne i napravljene specijalnim preparatorskim metodama. Smeštene su u karakteristične situacije, prikazane kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite periode dana. Ova izložba na autentičan način prikazuje prirodna bogatstva Srbije.

Izložba „Geodiverzitet Srbije“ na interaktivan način uvodi posetioce u svet geologije i daje jedinstvenu sliku o geološkoj građi naše zemlje, a i šire. Predstavlja vertikalni presek zemljine kore na teritoriji Srbije i prikazuje šta se nalazi ispod zemlje do dubine 10km.

Na svim  izložbama su radili stručnjaci najuglednijih naučnih institucija u zemlji - Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Objekat sadrži i najsavremeniji 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje različitih naučnih sadržaja i dokumentarnih filmova.

Osim izložbenog prostora u objektu se nalaze i specijalizovane učionice i laboratorije namenjene naučno-istraživačkom radu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka