Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili recept za sreću?

Šta nam je zaista potrebno da budemo srećni? Novac, zdravlje ili uspeh? Ništa od toga, pokazuje najnovije istraživanje.

  Izvor: Foto: AP Photo/Jerome Delay

Ono što najčešće povezujemo sa srećom jeste zdravlje, materijalna sigurnost i poslovni uspeh. Međutim, grupa naučnika savetuje nas da zaboravimo na sve ovo. Oni ističu da je sve što nam je potrebno za istinsku sreću desetonedeljni program koji se sastoji od četiri koraka. 

Neobični običaji: Kako Rusi prizivaju sreću pred put?

Lekari klinike "Mejo" iz Minesote tvorci su ovog metoda. Stručnjaci tvrde da tokom ovog programa zapravo učimo svoj um kako da izabere sreću.

Doktor Amit Sud tvrdi da od 40 do 50 odsto sreće zavisi isključivo od izbora koje pravimo.

"Sloboda izbora nam omogućava da se fokusiramo na ono što je ispravno i na ono što je lepo," keže doktor Sud. Sreća je navika, neki sa sa njom rode, a neki treba da nauče da odaberu da budu srećni. 

Prema nekim ranijim istraživanjima, naš mozak je programiran tako da se uglavnom fokusira na negativne stvari. Na ovaj način su naši preci izlazili na kraj  sa opasnošću.

Saznajte i: Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Međutim, samo promena perspektive od negativne ka pozitivnoj će vas učiniti mnogo srećnijima. Ipak, mnogo je teže reći nego učiniti. 

Jedna od tehnika koja će vam pomoći u ovom poduhvatu promene perspektive jeste da se zapitamo:"Hoće li mi ovo biti važno za pet godina?" Ukoliko je vaš odgovor negativan, znači da ta konkretna stvar nije vredna vašeg vremena. 

Takođe, jako je važno da misli usmeravamo ka pozitivnim stvarima kao što su zahvalnost, oproštaj i ljubaznost. Potom, vežbamo svoj um kako bi postao jači od naših misli, kako bi mogao da upravlja njima. Kada se probudite prvo pomislite na drage ljude, savetuju lekari ugledne klinike, a svakom koga sretnete pošaljite pozitivne vibracije. Budite saosećajni i prihvatite druge takvima kakvi jesu. 

Pogledajte i: Koja država je najsrećnija na svetu?

Vremenom, počnite da radite na vezi između tela i uma. To ćete postići uz pomoć muzike, meditacije, joge, čitanja i vežbanja, odnosno fizičkih aktivnosti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka