Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Predmeti s broda Franklinove izgubljene ekspedicije ugledali svetlost dana

Autor Jelena Davidović
Autor Jelena Davidović

Tajna nigde nije sigurna kao na dnu mora, reke ili okeana. Ipak, ako tražimo, našu potragu će ponekad nagraditi upravo priroda, tako što će nam dozvoliti da zavirimo u nešto što je jako dugo čuvala daleko od naših očiju...

 Izvor: Foto: Profimedia

Dugmići. Tanjiri. Lekovi. Ovo je sve što je ostalo od propale Franklinove ekspedicije, koja je svoje putovanje Arktikom započela 1845. godine. Potonula su dva broda, pri čemu je život izgubilo 129 ljudi.

Pogledajte i: Otkriven jedan od brodova Frenklinove izgubljene ekspedicije (VIDEO)

Pomenuti predmeti su posle 170 godina ponovo ugledali svetlost dana na izložbi u Kanadskom istorijskom muzeju. Naime, pronađena je olupina broda HMS Erbus, kojim je plovio Džon Frenklin sa svojom posadom u nadi da će pronaći Severozapadni prolaz. Do 2014. godine se nije znalo kuda je tačno ovaj brod plovio. Drugi brod HMS Teror još uvek nije pronađen. Međutim, potraga se završila delimičniom uspehom - između ostrva Viktorija i Kanade pronađen je potopljeni Erbus, na dva metra ispod površine vode, a na njemu petnaest predmeta.

Saznajte i: 5 potonulih brodova koji su zanimljiviji od Titanika

Oficir Britanske kraljevske mornarice Frenklin iz Engleske je 1845. godine krenuo u potragu za prolazom kroz ledeni Arktik. Njegova dva broda okružio je led u blizini Ostrva kralja Vilijama 1846. i od tada im se gubi svaki trag. Prema podacima, Frenklin je umro na brodu 11. juna 1847. godine. Potraga za posadom ovih brodova počela je već 1848. godine, ali sve do 2014. godine nisu pronađeni nikakvi tragovi. Arheolog Rajan Haris je tada sa svojim timom izronio na površinu noseći tri porculanska tanjira, brodski pribor i top težak 390 kilograma, što je ujedno i najveći predmet pronađen na olupini. 

Pogledajte i: Priča o najvećem ratnom brodu na svetu i njegovom izgubljenom blagu (VIDEO)

Ampula i nekoliko dugmića, iako minijaturni, podsećaju nas na sve ljude koji su tragično izgubili svoje živote u potrazi za velikom stvarima.

Iako je potraga za brodom Ermus trajala 170 godina, pravo traganje tek počinje. Kako su izgledali poslednji dani posade? Ko su poslednji preživeli? Koje su bile njihove poslednje misli?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka