Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se nacistima nije dopadalo da ih tako nazivaju?

Na prvi pogled, rekli biste da je reč "nacista" usko povezana s hitlerovskim idejama. Ipak, etimolozi se s vama ne bi složili.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mark Forsit, autor "Etimologikona", odnosno etimološkog rečnika, pratio je poreklo i značenja reči "nacista" kroz istoriju – sve do perioda antike.

U Britanskoj biblioteci, Mark je uz pomoć rečnika tragao za originalnim, prvobitnim značenjima reči, kao i njihovih izvora. Tokom svoj naučno-istraživačkog puta nailazio je na reči koje su imale više značenja i više izvora, ali je u svoj rečnik uvrstio upravo ona objašnjenja koja su imala najviše argumenata.

Saznajte i: Znate li ko još nosi Hitlerove gene?

Iako je "nacizam" savremen termin koji se odnosi na ideologiju Nacističke partije i njen pogled, poreklo ove reči, zapravo, potiče iz znatno dalje prošlosti i uopšte se ne vezuje za ideološka stanovišta prema kojima se veruje u superiornost arijevske rase. 

Pogledajte i: Znate li šta je bilo zajedničko Albertu Ajnštajnu i Adolfu Hitleru?

Naime, sam termin "nacista" vezuje se za niži sloj društva, što se u potpunosti kosi sa ideologijom koju danas vezujemo uz sam termin "nacizam". Nazi je zapravo nadimak za osobu imena Ignatius, koje je bilo često zastupljeno u Bavarskoj. U narodu se ova reč upotrebljavala pogrdno – "naci" je bila osoba sa sela, pomalo trapava i neprilagođena. Protivnici Hitlerove ideologije u Nemačkoj skratili su naziv Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije i njihove pripadnike nazivali su – nacistima. 

Saznajte i: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Ipak, to nije jedino zanimljivo što nam je otkrio Forsitov rečnik. Reč "paviljon" takođe, po Forsitu, ima zanimljivo poreklo, od francuske reči papillons, što znači "leptir", a vezuje se za sredjovekovne šatore, jer su podsećali na krila leptira. Uz to, reč "kiosk" je, zapravo turskog porekla i odnosi se na palatu, dok se na području Italije povezuje s pagodom.

Pogledajte i: Nacisti, prvi borci protiv duvanskog dima!

Na kraju, kada je istorija u pitanju, očigledno je da je neophodno da se uvek zađe u dubinu, jer je malo toga onako kako deluje na prvi pogled.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka