Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici uzgajaju moždanu koru u Petrijevoj šolji

Američki stručnjaci zabeležili su gotovo neverovatan uspeh i time pružili novu nadu pacijentima s neurološkim i mentalnim poremećajima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su uspeli da proizvedu minijaturne ćelije moždanog tkiva, koje, verovali ili ne, pokazuju aktivnost!

Ma koliko neverovatno zvučalo, nije u pitanju suludi medicinski eksperiment. Minijaturne trodimenzionalne strukture funkcionišu upravo poput spoljnog moždanog omotača iz kojeg su derivirane.

Pogledajte i: Neurolog s Kembridža: Večni život je moguć nakon unošenja podataka iz mozga u kompjuter

Ovaj korak je izrazito značajan za medicinu, jer je ova tehnika potencijalno korisna za otkrivanje načina na koji funkcionišu moždane ćelije ljudi s neurološkim poremećajima (uključujući i mentalne).

Direktor američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje Tomas Insel rekao je da je ovaj naučni ogranak izuzetno napredovao tokom poslednjih nekoliko godina, kao i da moždani sferoidi pokazuju neurološku aktivnost zahvaljujući kojoj bi, eventualno, mogao da se utvrdi uzrok raznih mentalnih oboljenja. 

Saznajte i: Da li zaista koristimo samo 10 odsto mozga?

Naučnici koji rade na ovom projektu razvili su metodu koja uključuje stimulisanje proizvodnje pluripotentnih matičnih, ćelija koje se, potom, smeštaju u hemijsku (veštačku) sredinu, te se njihovo razviće usmerava u drugačijem pravcu. Derivacija neurona iz ćelija kože za sada ne može da se poveže s kompleksnošću mozga i njegovim principima rada. 

Serđo Paska s Univerziteta "Stenford" je u svom naučno-istraživačom radu ovu tehniku opisao kao novu i dinamičnu metodu koja stimuliše matične ćelije tako da formiraju ćelijske strukture slične moždanim. 

Pogledajte i: Testirajte um: Kako da prevarite svoj mozak

Očekuje se da će se ova tehnika koristiti u budućnosti u slučajevima mentalnih oboljenja tako što će se ćelije moždane kore ispitivati u laboratorijama kako bi se utvrdile eventulne anomalije, što bi bilo od velike pomoći u dijagnostici i lečenju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka