Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici rešili ubistvo koje se dogodilo pre 430.000 godina

Autor RTS

Kako je stradala osoba čiji su ostaci pronađeni na teritoriji današnje Španije? Jedna od najstarijih misterija na svetu je rešena.

  Izvor: Foto: Profimedia

Moderne forenzičke tehnike otkrile su najstariju pronađenu žrtvu ubistva na svetu, koja je pre 430.000 godina zadobila dva jaka udarca u glavu, posle čega je bačena u pećinu.

Pročitajte i: Istorija milosrdnih ubistava

Do tog zaključka forenzičari su došli pošto su analizirali lobanju koju su arheolozi pronašli u Sima de los Huesos (Jama kostiju) u Španiji. Oni su najpre morali da spoje 52 dela lobanje koje su pronašli da bi mogli da rekonstruišu ovaj događaj.

Na lobanji se nalaze dve rupe jedna blizu druge, iznad levog oka, a nastala su od dva udarca različite jačine istim predmetom.

Prema tome su naučnici zaključili da je reč o nasilnoj, a ne nesrećnoj smrti.

Pogledajte: Kako nastaje "miris smrti"?

"Ovakva vrsta povrede, njihova lokacija i sličnost fraktura po obliku i veličini i različite orijentacije sugerišu da su nastale od istog objekta tokom konflikta koji se odvijao licem u lice", objasnio je autor studije dr Noemi Saled.

"Ubistvo predstavlja najstariji poznati slučaj namerne agresije usmerene prema drugoj osobi i demonstrira da je to prastari oblik ljudskog ponašanja", dodao je doktor Sala iz Centra za evoluciju i ljudsko ponašanje u Madridu.

Istraživanje: Šta se događa u mozgu prilikom iskustva bliske smrti?

Lobanja, koju nazivaju Kranijum 17, nađena je među ostacima od bar još 28 ljudi bačenih u istu jamu i smatra se da bi mogao biti rani neandertalac, ili još stariji predak Homo heidelbergensis, piše Telegraf.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka