Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacija koja pomaže da zavirimo u tajne Feliks Romulijane

Na čuvenom lokalitetu u okolini Zaječara predstavljen je nov i jedinstven turistički proizvod, kojim se kulturno nasleđe na inovativan način približava posetiocima. To je interaktivna aplikacija "Predstavite se caru Galeriju ...

  Izvor: Foto: Printscreen/Google Store

Ova aplikacija, zapravo igra, omogućava bolje i lakše upoznavanje još uvek neotkrivenih delova gamzigradske palate, tako što posetilac na trenutak postaje arheolog i prati tragove starog običaja dolaska pred rimskog cara. Osim toga, posetioci će putem ove igre moći da nauče nešto više o načinu na koji su stari Rimljani provodili slobodno vreme, o polaganju žrtve bogovima i religijskim ritualima kojim su uvođeni u paganstvo, ali i zanimljive detalje iz biografije imperatora Galerija.

Pogledajte i: Keltsko svetilište otkriveno u Velikom Gradištu

Vizuelno igra izgleda moderno, u skladu sa trendovima u kreiranju igara, ali istovremeno ostaje i u dodiru sa temom koju prati. Felix Romuliana dostupna je već sada za Android uređaje, dok će neki drugi uređaji biti podržani u narednom periodu. Igra je besplatna, zauzima nešto manje od 50 MB memorije, zahteva internet i Bluetooth konekciju, ali korisnici o tome ne treba da brinu, jer pored toga što svi telefoni danas dolaze sa Bluetooth vezom, Wi-Fi konekcija je obezbeđena i otvorena za sve korisnike na području arheološkog lokaliteta. Meni je pregledan, sa jasno izdvojenim zadacima, mapama i mnoštvom dodatnog sadržaja koji će se korisnicima otkriti kada uspešno reše zadatke i zagonetke. Bez obzira na to da li posetioci sami ili u društvu obilaze arheološke iskopine, dovoljno je imati igru instaliranu na jdnom telefonu.

Saznajte i: Doba kada su teritorijom današnjeg Beograda krstarili mamuti

Kako navodi Mondo, posetioci Felix Romuliane s početka prvog milenijuma telefonom saznaju informacije o sledećem koraku, zahvaljujući Bluetooth konekciji. Nakon uspešno rešene zagonetke, kad se posetilac nađe na pravom mestu, telefon će pomoću Bluetooth veze dobiti više informacija o prethodnom koraku i učitati sledeći zadatak automatski. Svi zadaci dostupni su u pisanoj formi, bogato su ilustrovani, a može se koristiti i opcija naracije, kada će vam aplikacija pročitati sve što je potrebno za rešenje sledećeg zadatka.

Pročitajte i: Još četiri crkve otkrivene na Caričinom gradu

Na taj način, ostaci carske palate više ne predstavljaju samo arheološke relikte prošlog vremena, već počinju da komuniciraju sa posetiocima, nudeći im mogućnost da za trenutak ožive običaje i rituale rimskog doba. Osim snažnije interakcije sa istorijskim nasleđem palate, posetiocima je tako omogućeno da se na zanimljiv način i potpuno van uobičajenih turističkih modela, upoznaju s njenim tajnama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka