Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Keltsko svetilište otkriveno u Velikom Gradištu

Stručnjaci Narodnog muzeja u Požarevcu u mestu Ram, u opštini Veliko Gradište, otkrili su ostatke svetilišta Kelta, staro oko 3.000 godina.

  Izvor: Foto: Profimedia

Brdo na kojem se nalazi svetilište od Dunava i ranije poznatog keltskog bedema udaljeno je kilometar. Na svetilištu se vide ostaci dvadesetak žrtvenih konstrukcija gde su se obavljali verski obredi. Profesor Veceslas Kruta iz Pariza, prvo ime evropske arheologije o Keltima, potvrdio je da je reč o keltskom svetom prostoru, jedinstvenom u Evropi.

Pogledajte i: Ko su omiljene istorijske ličnosti u Srbiji?

Dragan Jacanović arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu kaže da se radi o izuzetnom prostoru, smeštenom između ušća reke Nere i nekadašnjeg ušća reke Karaš, odnosno ušća kanala Dunav-Tisa-Dunav, sa kojeg se, kao retko gde u Srbiji, pruža širok vidokrug na sve četiri strane sveta do 200 kilometara.

Saznajte i: Severna Irska zvanično priznala pagansku religiju - Red Zlatne reke

"Odavde vide se Karpati kao na dlanu, Vršačke planine, Panonska nizija sa Deliblatskom peščarom, u daljini vidi se Avala, a na jugu ceo venac Homoljskih planina, a pogled seže i do dela Srebrnog jezera i tok Dunava do Smedereva. Kelti su krajem četvrtog veka stare ere, idući unutrašnjim vencem Karpata, ovde prešli Dunav i u Ramu podigli veliko vojno zemljano utvrđenje takozvani ,,Opidum”. Nedaleko od tog utvrđenja mi smo otkrili ostatke svetilišta na kome su oni prenosili žrtve bogovima u koje su verovali. U Rumuniji u blizini mesta Karaš Sebeš otkriveno je takođe keltsko svetilište ali znatno skromnijih dimenzija", ističe Jacanović, a prenosi Blic.

Otkrijte i: Arheolozi pronašli dokaze o postojanju misterioznog keltskog kulta

Mesto na kome se u Ramu nalaze ostaci svetilišta dužine je tri, a širine jedan kilometar i na njemu se nalazi grupa od dvadesetak velikih kristalnih škriljaca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka