Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trag fenomena: munja zarobljena u staklu (VIDEO)

Ovaj fenomen poznat je pod nazivom Lihtenbergova figura, a nastaje kada električni naboj, poput munje, udari u neki materijal i postane zarobljen u njemu.

  Izvor: Foto: English Wikipedia, original upload 8 February 2005 by Bert Hickman

Taj materijal može biti napravljen od bilo kog izolirajućeg materijala – stakla, akrila ili pak ljudskog mesa. Izolatori su slabi provodnici električne energije pa kako naterati munju da udari u takav materijal? Odgovor je vrlo jednostavan – pretvoriti ga u dobar električni provodnik.

Pogledajte i: Srebrna munja

Kako bi shvatili kako ovo funkcioniše, setimo se kako se na nebu stvaraju munje. Za to su potrebna dva različito naelektrisana kraja – poput negativno naelektrisanog oblaka i pozitivno naelektrisanog tla. Kada naboj postane dovoljno jak, oslobađa se u obliku belog, zagrejanog vazduha koji prepoznajemo kao munju.

Saznajte i: Zapanjujuća fotografija munje

U prikazanom videu postavljen je neki izolirajući materijal (staklo ili akril) ispod katodne cevi koja stvara snažan vazduh negativno naelektrisanih elektrona koji putuju brzinom svetlosti. Kako bi se elektroni oslobodili u staklu ili akrilu, taj materijal prvo moramo ispuniti nabijenim česticama kroz proces iradijacije.

Upoznajte i: U poteri za munjom

Tako su stvoreni uslovi identični onima potrebnim za munju – kada elektroni iz katodne cevi dođu u kontakt s naelektrisanim delovima izolatora, ti delovi postaju provodnici električne energije, a rezultat je munja zarobljena u staklu.

Ovaj fenomen poznat je pod nazivom Lihtenbergova figura, a nastaje kada električni naboj, poput munje, udari u neki materijal i postane zarobljen u njemu.
Izvor: YouTube

Izvor: Znanost

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka