Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bi izgledao život na Plutonu?

Pre devet godina, Pluton je izgubio svoj status planete i svrstan je među patuljaste planete, što je izazvalo rasprave u stručnim krugovima.

  Izvor: Foto: REUTERS/[email protected]/Handout

Bilo da verujete da Pluton treba ili ne treba da se smatra punopravnom planetom, jedno je sigurno - taj objekat je okružen misterijom i nemamo jasnu sliku o tome kako bi izgledalo živeti na njemu.

"Nikada nismo bili na Plutonu, niti na bilo čemu sličnom", kaže Alan Stern, planetolog. Nasina letelica Novi horizonti biće prva letelica koja će posetiti Pluton, tokom bliskog preleta ove patuljaste planete zakazanog za 14. jula. "Znaćemo mnogo više o Plutoni kada Novi horizonti stignu tamo", dodaje Stern. 

Pogledajte i: Prva fotografija Plutona u boji

Kada bismo sada živeli na Plutonu, trebalo bi nam 4,5 sati da naša poruka stigne do kuće. Međutim, tačno vreme koje je potrebno za takvu poruku da stigne u velikoj meri bi variralo tokom plutonske godine, koja traje 248 zemaljskih. Pluton putuje duž veoma eliptične orbite koja ga uvodi u Neptunovu orbitu u periodu od čak 20 godina, tokom kojih je najbliži Zemlji, pa bi poruka poslata kući stigla za oko četiri sata. Međutim, kada je Pluton najdalje od Zemlje, poruci bi bilo potrebno preko 6,5 sati da stigne na svoje odredište.

Saznajte i: Letelica "Novi horizonti" uočila Plutonov i Haronov orbitalni ples

U zavisnosti od toga gde je na svojoj orbiti, možemo očekivati ledene temperature na ovoj patuljastoj planeti koje variraju od -223 do -233 stepena Celzijusa. Ova relativno mala promena temperature može takođe da utiče na planetinu atmosferu. Kada je Pluton bliži Suncu, led na njegovoj površini se sublimuje (pretvara iz čvrstog u gasovito stanje), stvarajući tanku atmosferu. Računarski modeli ukazuju da takva atmosfera omogućava atmosferske vetrove od 362 kilometara na čas i površinski pritisak koji je trenutno na oko tri mikrobara (površinski pritisak Zemlje je jedan bar), mada je nepoznato koju vrstu vremenskih prilika Pluton ima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka