Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva veza postoji između banana i nuklearnih reaktora?

Jeste li znali da banane sadrže radioaktivni izotop kalijuma?

  Izvor: Foto: AP Photo/Ben Curtis

Poznato je da bi nas 480 pojedenih banana ubilo, bez obzira što je gotovo nemoguće pojesti toliki broj banana. Međutim, jeste li znali da su banane prirodno radioaktivne? Naime, one sadrže relativno visoke količine kalijuma, tj. kalijum-40, koji predstavlja radioaktivni izotop kalijuma.

Pogledajte i: Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Činjenica da su banane radioaktivne dovela je do nastanka jedinice za radijaciju: "doza jednaka banani" (BED - banana equivalent dose); koja predstavlja prosečnu količinu radijacije kojoj smo izloženi kada pojedemo jednu bananu. BED se povremeno koristi kao pomoć za konceptualizaciju relativne opasnosti raznih izvora radijacije i količina; na primer, količina radijacije koja obično curi iz savremenih nuklearnih reaktora. Ova iscurela radijacija je obično ekstremno mala, u domenu pikokirija ili desetak milibekerela.

Saznajte i: Černobilj, 29 godina nakon katastrofe

Te jedinice ne pružaju dovoljan osećaj ljudima, tako da je doza jednaka banani uvedena kako bi se lakše razumelo da li je X količina radijacije štetna ili ne, znajući da banane nisu opasne. Na primer, život u krugu od 16 kilometara od uobičajene nuklearne elektrane izlaže nas na dnevnoj bazi radijaciji koja je nešto viša od one koju bismo osetili jedući jednu bananu dnevno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka