Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se određuje tablica kalorijskih vrednosti?

Ukoliko poželimo da izmerimo unete kalorije, najpre ćemo pogledati tabelu koja se nalazi na gotovo svakoj ambalaži. Kako je ona osmišljena?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kalorija je merna jedinica za energiju - količina energije potrebna za povećanje temperature jednog grama vode za jedan stepen Celzijusa, pri normalnom atmosferskom pritisku. Kalorijska vrednost je posebno važna u ishrani. Hrana obezbeđuje energiju koja je potrebna našem telu za normalno funkcionisanje tokom čitavog dana. 

Veoma je važno napomenuti da se kalorijska vrednost namirnica izražava u kilokalorijama.

Pogledajte i: Profesor ishrane smršao 12 kilograma hraneći se slatkišima?

Kalorije se mogu izračunati uz pomoć kalorimetrijske bombe. Ovaj proces uključuje stavljanje uzorka hrane u zatvoren kontejner s vodom. Uz pomoć električne energije dolazi do procesa sagorevanja hrane. Kada je namirnica u potpunosti sagorela, meri se precizna temperatura vode, kako bi se ustanovilo koliko stepeni je ona porasla, ali i koliko kalorija je potrošila.

Otkrijte i: Napravljen 3D štampač koji pravi obroke!

Na osnovu američkog Obeležavanja namirnica i Zakona o obrazovanju iz 1990, FDA je uvela novi standard. Od tada proizvođači imaju obavezu da obeležavaju količinu hranljivih materija i kalorija koju sadrže njihovi proizvodi. Kalometrijska bomba postaje predvaziđen način, pogotovo kada su ustanovljene njene loše strane. Princip rada kalorimetrijske bombe ima veliku manu jer meri sve kalorije u uzorku hrane. S obzirom na to da većina namirnica sadrži mnoge nesvarljive komponente kao što su vlakna, to često dovodi do precenjivanja unetih kalorija. Umesto toga, uveden je lakši postupak merenja kalorija koji je poznat kao Atwater sistem. Ovaj sistem je mnogo prihvatljiviji, lakši i jeftiniji za proizvođače.

Saznajte i: Nova studija o zavisnosti od hrane

Novi pristup broji kalorije prema hranljivim materijama iz hrane, kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti i alkohol. Standardna referentna tablica sa spiskom namirnica, baziranim na gustini pokazuje pravu kalorijsku vrednost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka