Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo objašnjenje misterije Bermudskog trougla

Jesu li misteriozne rupe u Sibiru i nestanci brodova u Bermudskom trouglu na neki način povezani? Pojedini naučnici slažu se da je to moguće.

  Izvor: Foto: REUTERS/Nicola Muirhead

Naučnici koji nisu uključeni u nove izveštaje navode da čudni mehanizmi ponora ne objašnjavaju nestajanja u Bermudskom trouglu.

Pogledajte i: Istina o Bermudskom trouglu

U julu 2014. godine sibirski čuvari irvasa otkrili su ogroman krater na poluostrvu Jamal čiji naziv znači "kraj sveta". Kasnije je otkriveno još nekoliko zjapećih rupa širom Sibira, a njihovo poreklo je obavijeno misterijom.

U julu iste godine, ruski naučnici su naveli da su eksplozivna oslobađanja gasova zarobljenog u permafrostu - poznati kao metan-hidrati - najverovatnije napravili ogromne rupe. Vazduh na dnu kratera obično je imao visoke koncentracije metana.

Misteriozna događanja

Naučnici su otišli dalje, smatrajući da metan-hidrati mogu biti odgovorni i za nestanke brodova i letelica pod sumnjivim okolnostima u Bermudskom trouglu, što je objavljeno u magazinu "Nauka iz Sibira" sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka. Bermudski trougao je područje u severnom delu Atlantskog okeana za koje ljudi navode da postoji između Bermuda, Floride i Portorika.

Otkrijte i: Naučnici sišli u misterioznu sibirsku rupu

Ideja da oslobađanje metana može da potopi brodove pije vodu, kažu naučnici.

"Veoma je verovatno da su slične rupe u okeanu nastale kao rezultat razlaganja gasovitih hidrata", navodi Vladimir Romanovski, geofizičar koji proučava permafrost na Univerzitetu u Ferbenksu.

Metan je obično čvrst pod ogromnim pritiskom dubokog mora, ali delovi ledolike supstance mogu da se odlome i formiraju gasovite mehure koji se penju do površine.

Saznajte i: Misteriozni krateri u Sibiru: fenomen vredan divljenja ili...?

"Poznato je da gasni hidrati postoje duž američke severnoatlantske kontinentalne margine, savelikom provincijom kod Blejkridža (sevetno od Bermudskog trougla)," kaže Bendžamin Farmpus, geolog Univerziteta u Dalasu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka