Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Časovnik koji kasni samo sekundu na svakih 15 milijardi godina

Jeste li čuli za ovaj atomski sat, koji je osmislio međunarodni tim naučnika iz različitih krajeva sveta?

  Izvor: Foto: REUTERS/Philippe Wojazer

Ovaj atomski časovnik - najprecizniji na svetu - sada je toliko dobro podešen da će kasniti samo sekundu za narednih 15 milijardi godina. "Optička rešetka" časovnika, koju je razvio međunarodni tim naučnika uključujući članove Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju SAD, postigao je rekord u preciznosti časovnika pre godinu dana.

Pogledajte i: Kako je napravljen jedan od najsloženijih satova na svetu

Međutim, oni su ga sada namestili tri puta bolje, što znači da će tokom narednih 15 milijardi godina, ovaj časovnik kasniti samo sekundu. To je vremenski period koji je duži od starosti našeg univerzuma. Svi atomi imaju određenu i predvidljivu frekvenciju vibracija. Njihovim merenjem može se odrediti vreme - mislite o tome kao o sićušnom atomskom klatnu.

Saznajte i: Kako izgledaju muzičke kutije kojima su se divili carevi?

Svetski zlatni standard za vreme je cezijumski sat, koji određuje vreme na osnovu vibracija atoma cezijuma 133. Uređaj može da određuje vreme preciznošću od jedne sekunde tokom 100 miliona godina. Umesto cezijuma 133, časovnik sa optičkom rešetkom koji obara rekorde meri vibracije atoma stroncijuma koristeći crveno lasersko svetlo. Stroncijum "kuca" oko 430 biliona puta u sekundi. Nove ispravke, poput zaklanjanja od elektromagnetne radijacije pomogle su da se poboljša preciznost uređaja.

Otkrijte i: Magija merenja tačnog vremena

Zapravo, časovnik je toliko precizan da može lako izmeriti efekte vremenske dilatacije s promenom visine koju predviđa Ajnštajnova teorija relativnosti. "Naš učinak znači da možemo da izmerimo gravitaciono pomeranje kada podignete časovnik samo dva centimetra od Zemljine površine", rekao je naučnik Džun Ji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka