Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Indija: Skeleti stari 5.000 godina otkrivaju zanimljivosti o jednoj od najstarijih poznatih civilizacija

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Četiri ljudska skeleta, pronađena na severu Indije, i predmeti koju se nalazili u njihovoj blizini pomažu naučnicima da bolje upoznaju svet drevne civilizacije Doline Inda.

Izvor: Foto: Profimedia

Arheološki timovi iz Indije i Južne Koreje vršili su iskopavanja od 2012. godine na području indijske savezne države Harajana, gde se veruje da je živela drevna civilizacija Doline Inda.

Pogledajte i: Upoznajte misteriozno pleme prognanih sveštenika

Skeleti dvojice muškaraca, jedne žene i deteta otkriveni su na seoskom groblju u proteklih nekoliko dana zajedno s predmetima koji ukazuju da su stanovnici ovog naselja verovali u reinkarnaciju, navodi jedan od direktora projekta Nileš Džadav. 

Saznajte i: Majmun spasao svog drugara kojeg je udarila struja

"Otkrili smo predmete poput grnčarije sa zrnevljem hrane i narukvica od školjki u blizini skeleta, što nam omogućava da zaključimo da su stanovnici verovali u reinkarnaciju", rekao je Džadav. Malavika Čatirje, jedna od istraživačica, rekla je da su takođe otkrili igračke - uglavnom figurice životinja i mitskih bića.

Istražite i: Čovek koji je zasadio šumu veću od Sentral parka

"Figurica psa s uzicom ukazuje na aspekt pripitomljavanja. Potom smo otkrili dve figurice jednoroga", navela je Čatirjeova.

Civilizacija Doline Inda ili Harapanska civilizacija je najstarija poznata urbana kultura na potkontinentu i datira od pre 5.000 godina. Radovi na lokalitetu prostiru se na 20 hektara u okrugu Hisar u Harajani, severozapadno od Nju Delhija.

Najnovije

Priroda

Nauka