Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će životni vek čoveka iznositi u budućnosti?

Naučnici ističu da je moguće da je biološka revolucija počela i da je moguće da je već rođena prva osoba koja će doživeti 1000. godinu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Profesor Univerziteta u Kembridžu Obri de Grej objašnjava da biološka revolucija ne podrazumeva večni život, već samo – duži.

Saznajte: Kako izgleda život pored aktivnog vulkana

„Prvo što želim da postignem jeste da se rešim upotrebe reči 'besmrtnost“ jer je ona izuzetno štetna“, ističe De Grej. „Ne samo što je pogrešna, nego je i štetna. Ja radim isključivo na jednom određenom uzroku smrti, odnosno starenju.“

Kako bi obezbedio dugovečnost ljudskoj vrsti, De Grej radi na razvijanju terapije za ubijanje ćelija koje su izgubile sposobnost deljenja, pa deobu vrše samo zdrave ćelije, koje tako dopunjuju tkivo. Međutim, nije reč o terapiji bez mane.

Zanimljivo istraživanje: Kako na ljude deluje razmišljanje o smrti?

„Terapije koje razvijamo neće biti savršene. Biće dobre da osobe stare 60 godina podmlade dovoljno da biološki neće imati 60 godina sve dok ne napune 90“, ističe Obri de Grej.

On sa svojim timom trenutno radi na tome da podmladi zamorce u laboratoriji. Smatra da će, kada im to pođe za rukom, biti samo pitanje trenutka kada će isti proces moći da se pospeši i u telu ljudskog bića.

Istraživanje: Šta se događa u mozgu prilikom iskustva bliske smrti?

„To je moj cilj i mislim da imamo šanse da do tog stadijuma dođemo već za šest do osam godina“, zaključuje profesor De Grej.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka