Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izlivanje nafte u Meksičkom zalivu: Kakve posledice trpi svet životinja? (VIDEO)

Naučnici koji prate zalivske vrapce, insekte i morske ptice pokušavaju da reše misteriju promene pejzaža koju je izazvalo izlivanje nafte 2010. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Svakog proleća, naučnici gacaju kroz blato i visoku travu Luizijane u potrazi za skrivenim gnezdima ptica koje su velike kao ljudska šaka. Njihov cilj je da utvrde da li je ogromno izlivanje nafre koje se dogodilo u Meksičkom zalivu nanelo štetu stvorenjima koja čak ni ne žive u toj vodi.

Pogledajte i: Naftna mrlja u Velikom bačkom kanalu

Pet godina nakon najtežeg izlivanja nafte u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, prvi izveštaji ovih i drugih istraživanja ukazuju da se ekološka šteta razvila na neočekivane načine. Naučnici navode da katalogizacija onoga šta to predstavlja za budućnost Zaliva postaje sve kompleksnija kako vreme odmiče.

Među rogozinom i travom u zalivskim slanim močvarama, na primer, naučnici su napravili iznenađujuće otkriće - dve godine nakon izlivanja, livade koje je uništila sapunjava nafta sada su manje bogate muvama, cvrčcima, paucima i morskim vrapcima koji jedu sve te životinje, za razliku od delova koje nije dotakla nafta.

Saznajte i: Najveća naftna platforma na svetu počela sa radom

"Nema sumnje da je naftom natopljena zemlja značajno smanjila gustinu populacije vrabaca. Uspeh gnezda na njima je bio očajan", navodi Stefan Voltman, docent biologije na Državnom univerzitetu Ostin Pej u Tenesiju. Mnoga močvarna stvorenja nikada nisu došla u dodir sa izlivenom naftom, tako da je veza između izlivanja i njihove sudbine još uvek nejasna. Neki naučnici smatraju da su insekti koji su važni za ostale životinje ugušeni uljanim ostacima koji oslobađaju toksična isparenja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka