Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučajno otkrivena zamena za cement (VIDEO)

Kako se gradovi u svetu šire sve brže i brže, tako se povećava upotreba cementa.

  Izvor: Foto: Youtube

Jedna često citirana statistika pokazuje da je samo Kina u protekle tri godine iskoristila cementa koliko su Sjedinjene Američke Države iskoristile u poslednjih sto. Ipak, postoji jedan problem: cement je odgovoran za veliki deo ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu.

Nove tehnologije: Crtanje bez korišćenja ruke

Proces pravljenja cementa je intenzivan - kako sa strane resursa, tako i sa strane toplote - zbog čega se stvara toliko CO2. Zbog toga su naučnici zainteresovani da pronađu načine da izoluju taj CO2.

Istraživački projekat studenata s Univerziteta u Arizoni na početku XXI veka je upravo zato pridobio toliko pažnje. Naime, doktor Dejvid Stoun napravio je možda i besprekoran proizvod zahvaljujući laboratorijskoj nezgodi, dok je eksperimentisao sa gvožđem!

Neverovatan izum: Sto koji sluša dosadne sastanke i pamti najvažnije razgovore 

"Penušalo je i prskalo je. Mislio sam da nije uspelo. Sledećeg dana, kada sam ušao zatekao sam ga i shvatio da nije samo postao čvrst, već veoma čvrst - čvrst kao staklo", navodi Stoun.

Otkrijte i: Mladi studenti gase vatru zvučnim talasima

U proteklih 13 godina, Stoun je napravio biznis od staklene materije koju naziva ferok. Ona je sačinjena od ostataka iz čeličana (čelična prašina) i ne koristi iste intenzivne procese za proizvodnju cementa. Uz to je izdržljivija i jača od cementa.

Ipak, to nije najveći adut ove materije, jer mešavina hemikalija zapravo usisava CO2 i izoluje ga mnogo jače od cementa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka