Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mumije iz mađarske kripte otkrivaju poreklo tuberkuloze

Stotinu tela otkrivenih u dominikanskoj crkvi pomoći će epidemiolozima da objasne kako se ova bolest širila u prošlosti, veruju stručnjaci.

  Izvor: Foto: Profimedia

Uzorci iz mumija u mađarskoj grobnici otkrili su brojne sojeve tuberkuloze koji potiču od jednog rimskog pretka, a koji su kružili Evropom u XVIII veku. Godine 1994, radnici koji su radili na restauraciji dominikanske crkve u Vacu u Mađarskoj, naišli su na ostatke više od 200 ljudi čijia su tela prirodno mumificirana.

Pogledajte i: Zamrznuta mumija žrtvovane devojke čuvala tajnu 500 godina

Pojedinci, od kojih su mnogi bili imućni katolici, sahranjivani su potpuno obučeni u kovčezima u kripti crkve koja se nalazi severno od glavnog grada Budimpešte, između 1731. i 1838. godine. Mikroklima izuzetno suvog vazduha sprečila je truljenje tela i odevnih predmeta. Za mnoge, pojedinačna imena i detalji o njihovoj smrti bili su sačuvani u dokumentima, zbog čega predstavljaju riznicu blaga za epidemiologe zbog važnih tragova oko toga kako se bolest širila u to vreme.

Saznajte i: Zašto se ove mumije pretvaraju u crnu sluz?

Naučnici su izvukli uzorke iz 26 tela iz Vaca markerima za infekciju tuberkulozom. Osam je imalo dovoljno dobre uzorke za omogućavanje genetskog sekvencioniranja na klice Mycobacterium tuberculosis. Ono što se pojavilo bila je živa slika bolesti koja je u potpunosti u skladu sa reputacijom koju ima u narodnim predanjima.

Otkrijte i: Kosa mumije otkriva kako su se hranili drevni narodi

Tuberkuloza (TBC) se širila Evropom XVIII veka, čak i pre urbanizacije i grupisanja kuća, što je čini ubicom mnogo većeg obima nego što se ranije mislilo. M. tuberculosis je prvi opisao 1882. godine nemački mikrobiolog Robert Koh. TBC ili jektika ubijala je jednu od sedam osoba, pisao je Koh.

"Mikrobiološka analiza uzoraka savremenih TBC pacijenata obično prijavljuje jedan soj tuberkuloze po pacijentu", kaže Mark Palen sa Univerziteta u Voriku, koji je predvodio nova testiranja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka