Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefoni će se uskoro puniti za manje od minuta?

Naučnici su uspeli da naprave fleksibilnu i superbrzu bateriju od aluminijuma. Kako ona funkcioniše?

  Izvor: Foto: Kristoferb/Wikimedia Commons

Frustracija koju izaziva višečasovno čekanje da nam se telefon napuni uskoro bi mogla da postane prošlost zahvaljujući aluminijumskoj bateriji koja se puni za manje od 60 sekundi. Ova tehnologija je bezbednija od baterija koje se trenutno upotrebljavaju, a ona će posebno obradovati ekologe.

Pogledajte i: Napravite bateriju kod kuće

U pitanju je prva aluminijumska baterija sa visokim performansama koja se brzo puni, dugo traje i jeftina je, navode njeni tvorci. Napravili su je naučnici Univerziteta "Stanford u Kaliforniji". Vodeći autor i profesor hemije na Univerzitetu "Hondži Dai" kaže: "Razvili smo punjivu aluminijumsku bateriju koja može zameniti postojeće uređaje za punjenje poput alkalnih baterija, koje su loše za okolinu i litijum-jonske baterije, koje umeju povremeno da se zapale. Naša nova baterija se neće zapaliti, čak i ako pokušate da je probušite."

Saznajte i: Nova i jeftina solarna ćelija služi kao baterija

Aluminijum je jeftin i ima nizak nivo zapaljivosti uz sposobnost čuvanja struje. Međutim, naučnici su se namučili da naprave komercijalno održivu aluminijum-jonsku bateriju zbog toga što je teško pronaći materijale koji su u stanju da proizvedu dovoljnu voltažu nakon uzastopnih ciklusa punjenja i pražnjenja. Aluminijum-jonska baterija sastoji se od samo dve elektrode - negativne anode od aluminijuma i pozitivne grafitne katode uz jonizovanu tečnost elektrolita. Sve to se nalazi u fleksibilnom kućištu obloženom polimerom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka