Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Na rimskom lokalitetu otkriven ceo konjski skelet

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Skelet konja, za kojeg se procenjuje da je umro pre 2.000 godina, pronađen je sasvim slučajno - prilikom izvođenja građevinskih radova tokom izgradnje novog kampusa.

Izvor: Foto: Cambridge Archeology Unit

Gotovo kompletan skelet pokazuje da je konj imao slomljenu nogu koja je počela da zaceljuje pre nego što je životinja umrla.

Pogledajte i: Najmanji konj u Velikoj Britaniji

"Pronađen je u jami za koju verujemo da je služila za kopanje šljunka u rimskom periodu. Drugi znaci su fragmenti grnčarije i drugih životinja. Moguće da se nalazila na rubu naselja, a sigurno postoji rimsko naselje severno od nje", rekla je Alison Dikens iz Arheološke jedinice Kembridža.

Ona veruje da je konj umro ili je uspavan nakon "specifičnog incidenta", budući da je neobično pronaći netaknute ostatke životinje.

"Ovo je fascinantno otkriće. Konj je možda bio samo tegleći konj za kamenolom, koji je obezbeđivao građevinski materijal za obližnje rimsko naselje ili je možga bio nečija nagrada. To ćemo znati tek nakon testiranja", rekla je Kejt Meknil, izvršna direktorka bolnica Univerziteta u Kembridžu.

Najnovije

Priroda

Nauka