Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene grobnice prepune osakaćenih mumija

Nedaleko od 1.200 godina starog kompleksa koji je služio u ceremonijalne svrhe, arheolozi su u Peruu pronašli više od 170 mumija, od kojih su mnoge izlomljene na sitne delove.

  Izvor: Foto: REUTERS/Mariana Bazo

Do sada, arheolozi su iskopali sedam grobnica s najmanje 171 mumijom na lokalitetu koji se sada naziva Tenahaha. Grobnice su locirane na malim brdima koji okružuju lokalitet. "Mrtvi, kojih najverovatnije ima oko hiljadu, bdili su nad živima", navodi arheolog Džastin Dženings, kustos Kraljevskog muzeja u Torontu.

Pogledajte i: Peruanske mumije

Pre nego što bi se javila mrtvačka ukočenost, kolena mumija su postavljane u nivo njihovih ramena, a njihove ruke su bile skupljene oko grudi, otkrili su naučnici. Leševi su potom obezbeđivani kanapom i umotavani u slojeve tekstila. Godište mumija varira od neonatalnih fetusa do starih osoba, od kojih su najmlađe mumije (poput odojčadi) sahranjene u teglama. Dok su bili živi, živeli su u selima nedaleko od Tenahahe.

Delići mumija

Mumificirani ostaci su bili u veoma lošem stanju usled štete koju su naneli voda i glodari. Pored toga, naučnici su otkrili da su neke mumije namerno razbijene, njihove kosti raštrkane i pomerene van grobnica. U jednoj grobnici naučnici su otkrili skoro 400 odvojenih ljudskih ostataka, među kojima su bili zubi, šake i stopala.

Saznajte i: Peru tuži "Grinpis" zbog narušavanja Naska lokaliteta?

"Iako su mnogi pojedinci slomljeni, drugi su ostali netaknuti. Ljudi su premeštani iz grobnica, ali su ponekada ostajali skupljeni zajedni, pa su čak i zemlja ili kamenje korišćeni da se odvoje neke grupe od pojedinaca", navodi Dženings. Neki zagrobni predmeti su razbijeni, dok su drugi ostali netaknuti.

Okupirana Amazonija: Urođenici se bore za prirodu

Razumevanje selektivne destrukcije mumija i predmeta je veoma teško.

"Na Andima, smrt je proces. To nije samo - sahranite nekoga i gotovo je", navodi Dženings.

Na primer, odvajanje i pomeranje mumija je možda pomagalo u potvrđivanju osećaja jednakosti i zajedništva.

"Lomljenje tela, koje bi predstavljalo anatemu za sve kasnije grupe na Andima, moglo je da bude moćan simbol zajednice jednakih." Međutim, dok ova ideja objašnjava zašto su neke mumije polomljene, ona ne objašnjava zašto su druge ostavljene netaknute, dodaje Dženings.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka