Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se mravi snalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici? (VIDEO)

Mravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici pokazali su da još uvek koriste timski rad za istraživanje novih područja, čak i kada lebde među zidovima svojih terarijuma u uslovima nulte gravitacije, javljaju naučnici.

  Izvor: Foto: Youtube

Mravi su pokazali iznenađujuću sposobnost da povrate svoj oslonac nakon lebdenja unaokolo u terarijumu, a "kolektivno istraživanje" se, iako donekle otežano, i dalje odvija, navode naučnici.

Neverovatan podvig: Hrabri, mali mrav uspeo da podigne čitavu gusenicu

"Mravi su pokazali impresivnu sposobnost da hodaju po površini u mikrogravitaciji, pa čak i još izvanredniju sposobnost da povrate kontakt sa površinom nakon 'tumbanja' u vazduhu", kažu naučnici.

Ove sposobnosti mrava, poslatih na Međunarodnu svemirsku stanicu u januaru 2014. godine, mogu pomoći naučnicima da razviju algoritme koji bi omogućili spasilačkim robotima da samostalno izvode kooperativna istraživanja okruženja. Na svemirskoj stanici, osam grupa mrava "skućeno" je u specijalnim naseljima opremljenim kapijama koje mogu da se otvore i omoguće pristup novim područjima različitih veličina. Njih mravi mogu da istražuju.

Robovlasništvo u životinjskom svetu: Mravlje ropstvo

"Nismo imali ideju šta bi mravi radili. Nismo znali da li će uopšte biti u stanju da istražuju", rekla je Debora M. Gordon, biološkinja s Univerziteta !Stanford!. U manjim područjima, mravi su mogli da istražuju detaljno, svesni da se nalaze u manjem okruženju, jer su se neprestano sudarali jedni s drugima. U većim područjima, mravi bi se odvojili i koristili istražne puteve koje su pravolinijske, kako bi izvukli maksimum pokrivenosti novog područja.

Otkrijte i: Snaga zajedničkog truda

Čak i u mikrogravitaciji, pokazali su sposobnost očuvanja kontakta dok su puzali, a kada bi lebdeli sa zidova onda bi pokazivali "neverovatnu sposobnost" vraćanja na noge na čvrstoj površini. "Ponekad bi se uhvatili za drugog mrava i spustili dole, a drugi put, nekako bi uspeli da se jednostavno spuste nazad na površinu. Mislim da je biomehanika koja stoji iza toga veoma interesantna", rekla je Gordonova.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka