Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavođenje pesmom: Miševi su romantičniji nego što smo mislili

Mužjaci miševa umeju da pevaju i tu svoju sposobnost koriste kao način da privuku ženku, kažu naučnici. Zašto nikada nismo čuli taj poj?

 Izvor: Foto: Profimedia

Ne samo što su muzikalni – miševi, takođe, menjaju svoje pesme u skladu s tim da li im je ženka u vidokrugu ili ne.

Pogledajte: Providni miševi omogućili neverovatan pogled na anatomiju

Kako objašnjavaju stručnjaci Univerziteta „Djuk“ u Severnoj Karolini, rezulati do kojih su došli istraživanjem ovog neobičnog ponašanja miševa mogli bi biti od velike pomoći u razumevanju misterija vezanih za autizam i druga stanja koja podrazumevaju poteškoće u komunikaciji.

Oni dodaju da su tonovi koje mužjaci ispuštaju dok pevaju ženkama toliko visoki da ljudsko uho ne može da ih čuje, te su tokom istraživanja koristili posebnu opremu.

Znate li koja je prva pesma koja se čula u svemiru?

Utvrdili su da miševi imaju jednu pesmu spremnu za situacije kada su ženke ispred njih, dok se sasvim druga upotrebljava kada se ženka ne nalazi u vidokrugu i mogu samo da je nanjuše. U ovoj drugoj situaciji, tonovi su bili daleko kompleksniji, najverovatnije usled truda da ukažu na svoje prisustvo. S druge strane, dok je ženka ispred njih, pesma je nežnija i jednostavnija.

„Mislimo da to ima veze s tim da je složenija pesma zapravo pesma zova i da, kada vidi ženku, on prelazi na jednostavniju kako bi sačuvao energiju da je pojuri i 'udvara' joj se istovremeno“, objasnio je Džonatan Šabo, jedan od članova tima koji je sproveo istraživanje.

Pročitajte: Naučnici komponovali muziku za mačke (AUDIO)

„Bilo mi je iznenađujuće to koliko je promena u ovim pesmama u različitim društvenim kontekstima“, napisao je on u članku za magazin Frontiers of Behavioral Neuroscience i dodao da je reč o ponašanju za koje se mislilo da je urođeno. “Jasno je da je mišja sposobnost vokalizacije ograničenija od ptičje pesme ili ljudske, ali je vredno pažnje to što možemo da uočimo ove razlike u složenosti pesme.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka