Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetske šume nestaju sve brže

Zbog sve većeg broja puteva, novih oranica i širenja gradova, 70 odsto preostalih površina pod šumsom vegetacijom nalazi se na manje od jednog kilometra od oboda šuma, upozorili su istraživači.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanje u kom je učestvovalo više od 20 stručnjaka sa pet kontinenata i u kom su korišćeni podaci prikupljeni tokom poslednih 35 godina pokazalo je da rastuća ljudska populacija vrši sve veći pritisak na šumske životinje i biljke kojima preti istrebljenje.

Pogledajte i neverovatan let jastreba kroz gustu šumu (VIDEO)

„Rezultati su nas iznenadili i uplašili“, rekao je za "Rojters" vođa tima koji je sproveo istraživanje Nik Hadad, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Severne Karoline.

„Svi pokazatelji ukazuju na dalje pogoršanje stanja“, naveo je.

Na mapama objavljenim u studiji može se videti da su velike površine pod šumom u Amazonu i Kongoanskoj kotlini i dalje udaljene od ljudi, dok se u Aziji, Novoj Gvineji, Rusiji, Kanadi i nordijskim zemljama sve više povlače pred ljudskim aktivnostima.

Saznajte i: Šta je iskrivilo stabla u "Iskrivljenoj šumi"?

„Sedamdest odsto preostalih površina pod šumskom vegetacijom je na manje od jednog kilometra od oboda šume", upozoravaju naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Science Advances povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma.

„Rast stanovništa neizbežno će nastaviti da smanjuje i cepa prirodne zone“, navode stručnjaci, koji u povećanju efikasnosti poljoprivrede vide jedino rešenje za spas šuma.

Jedno istraživanje iz 2011. predvidelo je će do 2050. poljoprivredne površine u svetu morati da se sa sadašnjih 1,53 milijardi hektara povećaju za 18 odsto kako bi se nahranilo sve brojnije stanovništvo, te da će se urbane zone drastično proširiti.

Pročitajte: Kako naučnici pokušavaju da reše tajne šumskih požara? (VIDEO)

Fragmentacija šuma predstavlja ozbiljnu pretnju za životinje i biljni svet jer ih sve više približava ljudima, menjajući postojeću mikro-klimu i dovodeći nove, suparničke vrste.

„Rascepkana staništa utiču na smanjenje diverziteta biljaka i životinja od 13 do 75 odsto“, napominju američki naučnici.

Krčenje šuma ugrožava životinje, od jaguara u Brazilu do orangutana u Indoneziji, kao i druga stvorenja poput ptica, leptira i žaba i bezbroj retkih vrsta biljaka, zaključuju stručnjaci.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka