Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladi studenti gase vatru zvučnim talasima (VIDEO)

Studenti Univerziteta "Džordž Mejson" otkrili su kako da pomoću zvučnih talasa ugase vatru i napravili prototip aparata za gašenje požara, u nadi da će napraviti revoluciju u vatrogasnoj tehnologiji.

 Izvor: Foto: Youtube

Viet Tran, student kompjuterskog inženjeringa i Set Robinson, student elektrotehnike, odlučili su da istraže mogućnost korišćenja zvuka za gašenje požara.

Pogledajte i: Kako naučnici pokušavaju da reše tajne šumskih požara?

Ranije istraživanje pokazalo je da zvučni talasi mogu da utiču na požare, a ranija istraživanja su čak ispitivala mogućnost korišćenja zvučnih talasa za gašenje požara, ali do sada nijedan aparat za gašenje požara na bazi zvuka nije napravljen niti prodat radi zaustavljanja vatre. Međutim, ovaj dvojac će možda uspeti u tome.

Saznajte i: Šta divlje životinje rade tokom šumskih požara?

Kako navode Tran i Robinson, počeli su s jednostavnom idejom da su zvučni talasi, takođe, mehanički ili P-talasi i da mogu da izazovu udar na predmete. U ovom slučaju, na materijal koji gori i kiseonik oko njega - ukoliko se ta dva odvoje takvim talasima, pretpostavljali su da će vatra biti ugašena. Išli su metodom pokušaja i greške, ciljajući zvučnicima manje vatre i slanjem različitih tipova zvukova na različitim frekvencijama. Ultravisoke frekvencije nisu imale mnogo uticaja, tako da su pokušali sa nižim - u opsegu od 30 do 60 herca i otkrili da zvuk zaista može da ugasi vatru.

Istražite i: Da li ste ikada vozili kroz šumski požar?

Ohrabreni otkrićem, razradili su ideju dalje, gradeći prenosni uređaj koji je u stanju da fokusira pritisak talasa direktno na požar. U suštini, uređaj je sastavljen od pojačala, izvora struje i kolimatora napravljenog od kartonske rolne. Rezultat je relativno mali aparat za gašenje požara koji ne koristi ni vodu ni hemikalije. Njihov inicijalni impuls bio je da se aparati koriste za manje kuhinjske požare, ali sada veruju da njegova primena može biti šira.

Otkrijte i: Srceparajuće posledice požara

Aparat za gašenje požara korsiti zvuk niske frekvencije za gašenje požara. Viet Tran i Set Robinson trenutno poseduju preliminarni patent za svoj potencijalno revolucionaran uređaj. Svesni su da još uvek ima dosta toga što treba uraditi pre nego što budu saznali da li će aparat biti koristan za borbu protiv pravih požara - do sada je testiran samo na manjim plamenovima. Još jedan problem koji moraju da reše je taj što požari uzrokovani vremenskim prilikama moraju da se gase sredstvom koje će u isto vreme ohladiti materijal koji gori, a što ovaj aparat nema. Samim tim, požar bi ponovo buknuo čim zvučni talasi prestanu da deluju.

Studenti Univerziteta "Džordž Mejson" otkrili su kako da pomoću zvučnih talasa ugase vatru i napravili prototip aparata za gašenje požara, u nadi da će napraviti revoluciju u vatrogasnoj tehnologiji.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka