Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakonom protiv usamljenih rakuna

Kako rakuni u Austriji i Nemačkoj ne bi bili usamljeni, zakon nalaže da u jednom domaćinstvu žive najmanje dva primerka ovog sisara.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko živite u jednoj ovih zemalja i imate rakuna kao kućnog ljubimca, moraćete da imate makar još jednog kako vaš krzneni drugar ne bi bio usamljen.

Pogledajte i: Mamac za rakune

Naime, brojna naučna istraživanja pokazala su da je rakunima društveni život veoma važan i da se njihovo ponašanje menja kada su u blizini drugih jedinki svoje vrste – naročito ukoliko su u srodstvu.

Ranije se verovalo da su rakuni samotnjaci i da se bolje snalaze izolovani. Utvrđeno je da ženke rakuna sa svojim rođakama rado dele teritoriju, dok mužjaci koji nisu u srodstvu formiraju zajednice s drugim mužjacima kako bi ustanovili koja je njihova pozicija u sezoni parenja. Tada mogu da postanu agresivni, pa se ženke zajedno sklanjaju i štite mlade.

Saznajte i kako su se vrane zahvalile jednoj devojčici.

Ženske se, takođe, neretko okupljaju prilikom hranjenja i odmora.

Vlasti Nemačke i Austrije imale su na umu ove zanimljive rezultate o društvenom životu rakuna, te su odlučile da spreče da rakuni žive bez drugih pripadnika svoje vrste – tako što će zakonom zabraniti da oni žive samo s ljudima.

Pročitajte i: Ko je pametniji - pas ili mačka?

Zanimljivo, u ovim dvema državama je, dozvoljeno čuvati račune isključivo u kavezima.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka