Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici i dalje istražuju šta sve čini "hormon ljubavi"

Oksitocin ne prestaje da intrigira stručnjake svojim brojnim funkcijama, pa je sve veći broj studija koje nam otkrivaju njegovo dejstvo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hormon koji telo stvara tokom ljubljenja, maženja, grljenja, seksualnih odnosa često se, baš zbog načina na koji se podstiče njegovo lučenje, naziva "hormonom ljubavi".

Pogledajte: Ljubav, najlepši način da srušimo predrasude (VIDEO)

Reč je o hormonu neurohipofize, karakterističnom za sisare, koji stvara hipotalamus.

Brojne ranije studije pokazale da oksitocin igra važnu ulogu u reprodukciji, a posebno je važan za porođaj jer izaziva kontrakcije. Veterinari ga zato neretko daju ženkama životinja kako bi im olakšali porođaj. Uz to, on je neophodan za stvaranje mleka kod majki. Smatra se da je od presudne važnosti za uspostavljanje veze između majke i novorođenčeta.

Dolazak deteta na svet: 10 neobičnih običaja s različitih strana sveta

Pored toga, naučnici su odavno utvrdili da je oksitocin važan za postizanje orgazma, socijalnu identifikaciju, zaljubljivanje... Postoje i teorije da on utiče i na etnocentrično ponašanje tako što pojačava poverenje i empatiju prema zatvorenoj grupi toliko da svi oni koji nisu njen deo bivaju odbijeni.

Najjače fotografije Instagrama: Ljubav i rat u očima hrabrih dama

Sva ova dejstva oksitocina su, manje ili više, poznata i odavno utvrđena. Ipak, iako je spisak zanimljivih funkcija ovog hormona poduži, on još uvek interesuje vodeće stručnjake, zbog čega se sve češće sprovode opsežne studije o njemu. Rezultati ovih istraživanja pokazuju sve interesantnija dejstva oksitocina, a ona se, zanimljivo, najčešće odnose na muškarce.

Oksitocin za trežnjenje
Oksitocin protiv autizma

Oksitocin za povratak kući
Oksitocin za mršavljenje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka