Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okupirana Amazonija: Urođenici se bore za prirodu

Starosedeoci regiona Loreto u peruanskom delu basena Amazona, okončali su mesec dana dugu okupaciju 14 naftnih bušotina koje su vlasništvo argentinske kompanije "Pluspetrol".

  Izvor: Foto: AP Photo/Keystone, Salvatore Di Nolfi

Pregovori su i dalje u toku između naftne kompanije i brojnih drugih zajednica, koje predstavlja urođeničko Udruženje "Fekonako". Ovo nije prvi put da "Fekonako" okupira "Pluspetrolove" operacije. Takve akcije sa strane urođeničkih grupa su, zapravo, veoma česte.

Pogledajte i: Hrabro pleme Kajapo

U odsustvu prave državne zaštite, starosedeoci su uvek morali da ustaju i sami se brane.

Prošlog septembra, na primer, narod Urubu ili Ka'apor iz brazilske savezne države Maranjao na severoistoku zemlje objavili su fotografije ilegalnih šumokradica koje su uhvatili i vezali. Uzeli su stvari u svoje ruke zato što država nije štitila njihovu teritoriju.

Saznajte i: Pleme Kajapo

Pioniri urođeničke direktne akcije su Kajapoi sa juga brazilske savezne države Para, koji su počeli da prate rudarske aktivnosti, a potom i seču šume na svojoj teritoriji, što su stariji lideri tolerisali i od čega su zapravo profitirali. Početkom 1990-ih, uništenje životne sredine i trovanje živom dovelo je mnoge Kajapoe do toga da podrže mlađu generaciju vođa koji su izbacili rudare i drvoseče sa svoje teritorije. Ovaj narod je tada postao sinonim za urođeničku zaštitu čovekove sredine.

Istorija eksploatacije

Kompanije na nišanu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka