Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla za mase: Počinje doba električnih autobusa

U sve više gradova u svetu, vozači autobusa imaju prilike da voze čiste i tihe električne autobuse.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U gradovima širom sveta, autobusi se pretvaraju u ogromne računare koje napaja baterija. Opremljeni istom tehnologijom kao luksuzni Tesla sedan, oni nude čistu i tihu vožnju po cenu karte za gradski prevoz.

Pogledajte i: Sjedinjene Države među 20 najvećih okeanskih zagađivača plastikom

Sve veća flota električnih autobusa i autobusa sa gorivnim ćelijama izlazi na ulice u nekoliko država, a najviše ih je u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Ovi autobusi su skuplji, ali zbog toga što ne sagorevaju fosilna goriva, njihovo održavanje košta manje i doprinose čistijem vazduhu.

Saznajte i: Počela prodaja automobila koje pokreće vodonik

Autobusi sa nultom emisijom štetnih gasova koriste inovacije namenjene uglavnom automobilima i primenjuju ih brže. Podstaknuti vladinim finansiranjem ekološkog javnog prevoza - čak i čuveni američki žuti školski autobusi - njihov broj sve više raste.

Pročitajte i: Znate li koji su delovi Beograda najzagađeniji?

"Počinjemo da vidimo prekretnicu", rekao je Bil van Amburg, viši potpredsednik CALSTART-a, neprofitne grupe koja radi sa kompanijama i prevoznicima kako bi razvila tehnologije za zeleniji transport. U Sjedinjenim Državama očekuje da će broj autobusa sa nultom emisijom biti udvostručen do kraja naredne godine i da će imati 20 odsto udela na tržištu transportnih autobusa do 2030. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka