Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven najstariji poznati ljudski fosil!

Naučnici koji istražuju na lokalitetima u Etiopiji otkrili su deo vilice s pet zuba koja je pripadala starom članu našeg roda.

  Izvor: Foto: Brian Villmoare

Starosti od oko 2,8 miliona godina, ovaj fosil nije samo najstariji Homo fosil otkriven ikada, već ukazuje i na to da se naš rod "uzdigao" pola miliona godina ranije nego što se ranije mislilo. Ova fantastična otkrića objavljena su u rezulatima triju studija prošle sedmice.

Pronađeni uzorak je imenovan D 350-1.

Ova leva strana donje vilice iskopana je u istražnom području Ledi-Geraru u regionalnoj državi Afar 2013. godine i prikazuje kombinaciju primitivnih odlika ranog australopitekusa i modernih karakteristika primećenih kod roda Homo. Malo se zna o našem rodu tokom ključnog perioda od pre 3 do 2,5 miliona godina, jer je najstariji fosil Homo porodičnog stabla bio star od oko 2,3 ili 2,4 miliona godina. Tačnije, sve do danas.

Prema rečima tima predvođenog Brajanom Vilmorom s Univerziteta "Las Vegas" u Nevadi i Vilijamom Kimbelom s Državnog univerziteta u Arizoni, novi fosil više liči na najraniju Homo vrstu, poput Homo habilisa, iako su njegova starost i lokacija bliži vrsti Australopithecus afarensis. Homo habilis se razlikuje od australopitekusa na osnovu tankih kutnjaka, simetričnih prednjih kutnjaka i vilica u jednakoj proporciji. Međutim, kosa brada Ledi-Geraru dela vilice vezuje je za pretke koji su više bili poput Lusi (Australopithecus afarensis). To znači da se razlika u zubima i vilicama javila ranije u našem porodičnom stablu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka