Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti o telu: Zašto štucamo?

Imate li vi neki trik protiv štucanja?

U medicini, štucanje se može svrstati u tri kategorije: normalno, produženo i hronično.

Saznajte i zašto udisanje helijuma menja boju glasa.

Produženo štucanje traje više od 48 sati, ali ne više od mesec dana, hronično traje više od mesec dana, a normalno štucanje traje manje od 48 sati. Ovo je veoma složen proces, koji počinje iznenadnim kontrakcijama svih mišića koji učestvuju u procesu disanja. Stezanje glasnih žica proizvodi čuveni zvuk "hik." Dok štucamo, nije neuobičajeno da dođe i do usporenja rada srca koje pruzrokuje stimulacija Vagus nerva.

Otkrijjte zašto imamo trepavice.

Još uvek se ne može reći sa sigurnošću šta tačno prouzrokuje štucanje, ali postoje određene radnje koje izazivaju ovaj refleks: prejedanje, konzumiranje ljute hrane, nagle promene u temperaturi stomaka (do čega dolazi kada nakon vrućeg konzumiramo hladno), unos alkohola, iscrpljenost i slaba ishrana. Još neki faktori koji uzrokuju štucanje su: metabolički poremećaji, iritacija freničnog nerva, hiperglikemija, anoreksija, infarkt, encefalitis, menegitis, šlog, multipleskleroza, problemi u radu bubrega... Naučnici veruju da postoji centralna grupa nerava koja izaziva štucanje.

Znate li šta je to što ljudski mozak čini jedinstvenim?

Smatra se da štucanje ne utiče pozitivno na zdravlje. Zanimljivo je da je sam čin štucanja primećen i kod nerođene dece, prilikom ultrazvučnih pregleda. Zbog toga je doktor Viliam Vajtlo, profesor na Univerzitetu Kalgari, zaključio da je reč o nečemu što je čovečanstvo nasledilo iz prethodne faze evolucije. Kako bi se ova tvrdnja potkrepila, on predlaže da se posmatraju životinje koje štucaju.

Još uvek nije pronađeno ništa što bi sprečilo štucanje, ali svako od nas ima svoje trikove. Na primer, neko diše kroz papirnu kesu desetak sekundi ili zamoli druge da ga uplaše, zagolicaje, a neko tvrdi da mu pomaže kašičica šećera. Tu je i poznato zadržavanje daha ili "gutanje" vazduha.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka