Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možemo li da proizvedemo kiseonik na Marsu?

Kada je reč o životu na Marsu, o kom se sve češće govori kao budućem domu Zemljana, postoji jedan veliki problem: kiseonik, ili pre, njegov nedostatak.

  Izvor: Foto: NASA

Međutim, instrument pod nazivom "Moksi" (Mars Oxygen In-situ Resource Utilisation Experiment) mogao bi da pruži rešenje. On će pokušati da pretvori ugljen-dioksid na Marsu u kiseonik kada se nađe na novom Nasinom roveru, koji će stići na Crvenu planetu 2020. godine. Rover će možda biti prethodnica slične tehnologije u okviru misija s ljudskom posadom.

Saznajte i: Naša sugrađanka će postati stanovnica Marsa?

Bivši astronaut i glavni inspektor instrumenta dr Džefri Hofman objašnjava projekat. "To će biti prvi put da ćemo zapravo proizvesti kiseonik na površini Marsa.", rekao je Hofman. Atmosfera Marsa se sastoji od 96 odsto ugljen-dioksida i manje od 0,2 odsto kiseonika, ali se tim nada da će uspeti da pretvori tih 96 odsto ugljen-dioksida u 99,6 odsto čisti kiseonik.

Pogledajte i: "Ako umrem na Marsu": intervju s potencijalnim stanovnicima Crvene planete

Da bi to postigao, instrument sakuplja ugljen-dioksid iz okruženja i izoluje atome kiseonika, koje potom vezuje kako bi stvorio O2. Nakon toga, zajedno sa ostatkom ugljen-monoksida, gasovi će ponovo biti pušteni u vazduh.

Otkrijte i: Izgubljeni lender na Marsu konačno pronađen

Međutim, ukoliko tehnologija bude proizvela željene rezultate, to će imati veliki uticaj na buduće misije, ne samo za vazduh koji može da se diše, već i za gorivo. "Konačno, ideja je da NASA pošalje praznu raketu i veću verziju 'Moksija' na Mars, pre planirane misije sa ljudskom posadom", navodi Džesika Orvig i dodaje: "Mašini koja proizvodi kiseonik trebaće oko godinu i po dana da ispuni raketu dovoljnom količinom tečnog kiseonika za njeno lansiranje. Potom, kada astronauti stignu, imaće punu raketu spremnu za lansiranje koja će ih odvesti kući."

Pročitajte i: Kako izgleda zalazak sunca na Marsu?

Nasin rover "Mars 2020" predstavlja laboratoriju od 1,9 milijardi dolara, sličnu "Kjuriositiju", koji se već nalazi na planeti. Moksi je izabran od 58 predloga instrumenata istraživačkih timova širom sveta. Ukoliko se tehnologija pokaže kao kvalitetna, značajno će biti olakšane buduće misije na Mars, pošto bi 75 odsto težine misije s ljudskom posadom zauzeo kiseonik ili oprema koju nosi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka